La iniţiativa şi a lui Titus Corlăţean, susţinut de Daniel Zamfir, Parlamentul...

La iniţiativa şi a lui Titus Corlăţean, susţinut de Daniel Zamfir, Parlamentul României a votat ,,Legea pentru protejarea intereselor naţionale”.

1 72
Titus Corlatean, senator of Social Democrat Party in Romanian Parliament, answers to an interview about crisis in his parliamentary office.


Aşa cum se cunoaste deja, in ultima perioada au aparut informatii despre intentiile ministrului de Finante Florin Ctu si ale reprezentantului Romaniei la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Lucian Isar, de a incepe vanzarea CEC Bank, planul fiind devoalat de consultantul politic Cozmin Gusa (click aici pentru a citi). Pe langa CEC, alte trei companii – Hidroelectrica, Romgaz si Transgaz – ar urma de asemenea sa fie privatizate, asa cum a dezvaluit senatorul Radu Preda (click aici pentru a citi). Nimic insa dintre acestea nu va mai fi posibil. Asa cum nu va fi posibila nico instrainare a participatiilor statului la companii, banci sau societati.

Gata cu vanzarea companiilor de stat

Concret, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 10 iunie 2020, “Legea privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica”, aceasta urmand sa fie trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei Klaus Iohannis. Actul normativ contine prevederi cat se poate de sanatoase, din punctul nostru de vedere.

In acest sens, vanzarea actiunilor detinute de stat la companii si societati nationale, la banci, dar si la orice alta societate va fi interzisa pe o perioada de 2 ani. De asemenea, tot timp de 2 ani, vor fi suspendate operatiunile deja incepute pentru vanzarea participatiilor detinute de stat la companiile si societatile nationale. Nu in ultimul rand, se vor suspenda dispozitiile OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale.

Redam prevederile din “Legea privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica”, referitoare la interdictia vanzarii participatiilor statului:

Art. 1. – La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art. 2. – (1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica operatiunilor post-privatizare si operatiunilor specifice privatizarii, in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra participatiilor detinute de stat s-a realizat.

Art. 3. – In aplicarea dispozitiilor prevazute la art. 1 si 2, se suspenda, in mod corespunzator, dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Va promulga Iohannis legea?

Proiectul de lege a fost adoptat cu 199 de voturi “pentru”, 89 “contra” si 3 abtineri. Ramane de vazut acum daca presedintele Romaniei Klaus Iohannis va promulga legea. De asemenea, este foarte posibil ca proiectul sa fie atacat la CCR de unul dintre partidele parlamentare care au votat impotriva.

In final, inainte de a prezenta proiectul de lege integral, iata lista cu cei 14 initiatori:

-Bodog Florian;

-Carciumaru Florin;

-Corlatean Titus;

-Cretu Gabriela;

-Dan Carmen;

-Iordache Virginel;

-Iriza Scarlat;

-Mihu Stefan;

-Nicolae Serban;

-Oprea Stefan Radu;

-Pavel Marian;

-Preda Radu-Cosmin;

-Stocheci Cristina-Mariana;

-Valeca Serban Constantin.

COMENTARII

  1. Așa, măi pizideilor, cum o să vândă ăștia, care-s minoritari în parlament, ceea ce se cuvine majoritarilor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.