La Externe o noua ordine?

La Externe o noua ordine?

0 220

?


Doar acum (dupa cate se intampla in aceste zile la Ministerul de externe) incepem sa intelegem incrancenarea cu care Traian Basescu a refuzat saptamani de-a randul numirea lui Cioroianu la “externe”.


Ministerului Afacerilor Externe, o citadela – fortareata a presedintilor, oricare ar fi fost ei, dar care s-au perindat pe la Cotroceni, nu trebuia “penetrata” de novici, nu putea fi lasat nimeni sa vada hatisul de interese construit ani de-a randul sa conserve putere doar pentru cateva persoane, nu pentru a servi Romania.


?


Iata ca vine un timp care cere schimbare. Sunt inca foarte multi aici (in MAE, nu numai la Cotroceniul lui Basescu si Iliescu. Constantinescu s-a scapat si s-a declarat infrant de SECU), care sunt atemporali, care cred ca nu s-a schimbat nimic in Romania si inca nu au aflat ca tara a intrat in Comunitatea Europeana. Fara sa vrea, cei multi din Externe si de pe aiurea afla ca aici, la MAE, incepe sa se intample ceva.


Noua conducere a Ministerului Afacerilor Externe a trimis la Parchet cinci dosare ale catorva angajati ai serviciilor consulare. ?Sunt cazuri de nereguli administrative unde s-a decis suspendarea contractelor de munca ale celor vizati.


Aceasta este stirea de presa seaca si “diplomatica” care nu vrea sa ascunda dar nici nu spune ce se intampla in marele minister care ar trebui sa lucreaze pentru Romania nu pentru EI, angajatii din minister si grupurile obscure care se agata de putere de la comunismul lui Ceausescu pana azi.


Ilie Banica, purtatorul de cuvant al ministrului, a declarat: “Exista cinci cazuri inaintate Parchetului si care nu mai sunt, asadar, de competenta MAE, referitoare indeosebi la prestarea de servicii consulare si trei cazuri din domeniul administrativ in care contractele de munca au fost suspendate pe durata procedurilor penale in desfasurare. Din punctul nostru de vedere, sunt fapte care au meritat sa fie inaintate Parchetului”.


Despre cazurile de coruptie din aceasta disputata institutie, s-a discutat adeseori. Cel mai recent de catre noul ministrul – Adrian Cioroianu.


Realitatea este ca putine lucruri se stiu despre cazurile de coruptie din Ministerul Afacerilor Externe, desi zvonuri circulau de multa vreme. Chiar si fostul ministru, Mihai Razvan Ungureanu, a cerut se pare detasarea unor procurori de la Parchet la Ministerul de Externe pentru investigatii. Mai nou, actualul ministru Adrian Cioroianu, intr-o emisiune TV, a declarat ca exista cel putin10 cazuri de coruptie in Ministerul Afacerilor Externe. Totul este tinut in ceata. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Ilie Banica, motiva recent lipsa de comunicare prin faptul ca, “….potrivit legii, nu pot fi dezvaluite nume si detalii in timpul anchetelor”.


Noi credem ca de aceasta data se va merge cu o operatiune de curatire pana la capat si nu doar cu platirea unor polite celor care trebuie sa fie “pedepsiti” pentru “iesiri din front”.


Spunem asta pentru ca se tot discuta despre campania “Fabulospirit”, multi bani care s-au cheltuit, mai mult sau mai putin aiurea, pentru imbunatatirea imaginii Romaniei in strainatate. Este adevarat ca in acest caz, doar pentru concept, ?ministerul a platit aproximativ 110.000 euro firmei GAV ?Scholz&Friends Bucuresti.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.