La Cristian – Școala de vară cu: „Teme fundamentale ale istoriei evreilor...

La Cristian – Școala de vară cu: „Teme fundamentale ale istoriei evreilor din România”

0 765

Între 2 și 9 august, la Cristian-Brașov, se desfășoară, sub organizarea Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Școala de vară care are ca subiect ‘Teme fundamentale ale istoriei evreilor din România’.
Cursurile vor fi urmărite de 30 de tineri, studenți, masteranzi, doctoranzi și tineri doctori în științe, din diverse domenii ale disciplinelor umaniste: istorie, științe politice, filologie, teologie etc. O parte dintre participanți sunt absolvenți ai liniilor masterale de studii iudaice, o realitate relativ nouă, în peisajul universitar românesc.
Cursurile vor fi predate de nume cunoscute în domeniu: Madeea Axinciuc, Mihai-Răzvan Ungureanu (Universitatea București), Cristian Vasile (Institutul de Istorie ‘Nicolae Iorga’), Ladislau Gyemant, Lucian Nastasa, (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj) Alexandru Florian, (Institutul  Național de Studiere a Holocaustului), Lya Benjamin, Anca Ciuciu, Camelia Crăciun, Adrian Cioflanca (Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România) și Liviu Rotman (SNSPA), ultimul fiind coordonatorul Școlii de Vară. Vor participa și doi oaspeți din Israel: Raphael Vago (Universitatea Tel Aviv) și Mordechai Zalkin (Universitatea ‘Ben Gurion’ din Beersheva).

Prelegerile vor acoperi o tematică largă: istorie social-economică, leadership evreiesc, aspecte ale culturii evreiești cât și a impactului cu cultura româna, particularități ale unor mari direcții spirituale evreiești, prezente și în România: hasidism, haskala sau sionism.
Unele aspecte ale dinamicii antisemitismului și a unor mișcări cu obiective antievreiești și xenofobe vor fi prezente în dezbateri. Cursurile se vor încheia cu o analiză a unor recente sondaje despre imaginea evreului și a culturii evreiești în cadrul societății românești contemporane.
Vor fi, de asemenea, două mese rotunde, în care se va încerca dezbaterea unor teme controversate, dar și un schimb de opinii despre proiectul unui muzeu de istorie evreiască în România, ca și o dezbatere a unui film documentar despre muzica evreiască din Europa de Est, realizat de Radu Gabrea.
Ideea fundamentală a acestei Școli este dezbaterea asupra diverselor teme, dialogul între profesori și cursanți, cu alte cuvinte, dialogul între diverse generații de specialiști și oameni interesați în problematica deosebit de complexă a alterității evreiești din România.Teme fundamentale ale istoriei evreilor din România

În perioada interbelică, se înregistrează cifra maximă a evreilor în România: circa 780.000. Astăzi, conform datelor ultimului recensământ mai trăiesc, numai… 3.600 evrei, pe întreg teritoriul românesc. Mai mult, media de vârsta a acestei populații este foarte ridicată. Ne aflăm la sfârșitul unei istorii dramatice de 500 de ani. În această situație problematică cercetării istorice este foarte importantă. Miza este dacă și cum va rămâne în memoria istorică a poporului român prezenta evreilor în acest spațiu.
În concepția organizatorilor, spiritul acestor cursuri trebuie să fie academic, fără sentimentalisme, exagerări și o eliberare de orișice fel de clișee. Credem că o astfel de Școală de vară este un imbold pentru cercetarea istoriei minorităților din România, care va duce la o cunoaștere mai bună a însăși istoriei României, căci cunoașterea minorităților este o problemă importantă a majorității.
Și mai presus de toate, cercetarea diverselor planuri a ‘celui diferit’ este un necesar exercițiu democratic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.