La Brasov, statul face Oncologie cu un aparat expirat

La Brasov, statul face Oncologie cu un aparat expirat

0 513
Sansele bolnavilor de cancer din 4 judete vecine cu Brasovul se diminueaza drastic daca se elimina decontarea terapiei in spitale private. Una dintre cele mai importante tratamente in oncologie – radioterapia – a disparut din sistemul de stat de luni bune. Medicii specialisti brasoveni au plecat spre clinici private, iar aparatul de cobalto-terapie al spitalului de Oncologie iese din uz in luna martie.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a sustinut ca că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România.  Afirmatie falsa, in cazul pacientilor bolnavi de cancer. Spitalele de oncologie de stat nu au capacitatea de a trata nici 12% din bolnavi, iar aparatura folosita in sistemul public este una uzata moral si fizic, spun specialistii. Catalin Iacob, sef sectie radioterapie Centrul de Diagnostic ÅŸi Tratament Oncologic, spune ca aparatul cobalt nu se mai foloseste nicaieri in Europa, si-a facut treaba, e depasit si fizic si moral, tratamentele administrate se fac cu acceleratoare. Este motivul pentru care a si plecat de la stat la privat, unde trateaza acelasi numar de pacienti, care vor fi nevoiti sa plateasca mai mult daca interventiile nu vor mai fi decontate de CAS.
Spusele sale sunt confirmate de Liliana Roman, sef sectie Oncologie Spitalul Judetean, care recunoaste ca in acest moment nu exista sectie de radioterapie decat pe hartie, deoarece tot personalul a plecat in bloc la clinica privata de pe strada Carierei. Aparatul de la Spitalul de Oncologie, care sta si el sa se prabuseasca, mai are autorizare pana in iunie sursa se injumatateste si va expira pana in martie. Dr. Roman pretinde insa ca sunt promisiuni pentru ca spitaul fie sa primeasca un accelerator, fie sa se prelungeasca sursa, cazuri in care trebuie sa se mai gaseasca doar personalul.
Usor de zis, greu de facut. Aparatele de radioterapie, fie ca vorbim de cobaltoterapie sau de acceleratoare, trebuie montate intr-un buncar special construit.
Dr. Catalin Iacob spune ca, presupunand ca Spitalul Judetean vrea sa achizitioneze un aparat, pana cand este functional sunt neceari minimum; ultima achizitie tinuta de Ministerul Sanatatii a fost in 98, acum 15 ani, si aparatele au fost instalate in 2002, deci a fost nevoie de 4 ani.
Ce au de facut, in acest caz, bolnavii de cancer?
Sa mearga la privat sau in alte centre care mai au aparate in sistem de stat, spune dr Liliana Roman, sef sectie Oncologie Spitalul Judetean. Dar cel mai apropiat se gaseste la Sibiu. La Brasov, clinica oncologica privata dotata cu tehnologie de ultima ora, poate efectua tratamentele bolnavilor de cancer. Daca CAS nu va mai deconta tratamentele in unitatile private, bolnavii fara venituri mari nu se vor mai putea trata.  
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.