La Brasov, oamenii mari (si tari) se joaca de-a gradinita

La Brasov, oamenii mari (si tari) se joaca de-a gradinita

0 276

Nu stiu de ce se vorbeste atata despre emotiile parintilor cand odraslele sunt pe cale sa termine ciclul gimnazial sau sa absolve liceul. Nu zic, o fi fost pana acum ceva prilej de perpeleala pentru genitori, in timp ce-si asteptau copiii sa iasa din salile de examen. Dar acum, gata! S-a zis cu emotiile si cu descumpanirea autoritatii parentale in fata practicilor de examinare si de absolvire. Familiarizarea cu pasii pe care ii vor parcurge naparstocii de-a lungul vietii lor scolare incepe din frageda pruncie. De la gradinita. Noile cutume si festivitati de premiere la prescolari sunt bune imitatii ale modelului american, pe care l-am rasvazut in filme. Dupa ce-si vede copilul necopt invesmantat dupa moda colegiilor din State, parintele poate rasufla usurat. Cel mic a facut prima repetitie, foarte precoce, pentru momentele cand va incasa – pe banda, spera mama si tata – premiile scolii si liceului.


Fiica-mea cea mica tocmai spune la revedere salii de mese cu scaunele pentru pitici si peretilor pictati cu scene din basme. Adio papucei de gradi, pijamale-n saculete roz, masa de pranz cu orez cu lapte la desert. Despartirea solemna se cuvenea imortalizata corespunzator. Pentru numai 15 lei, o firma de servicii foto i-a confectionat fiecaruia un mic album foto, cu poza de grup si instantaneu single. Daca aveti copii la gradinita, stiti despre ce vorbesc. Din fotografie ma priveste o creatura frumusica, invelita intr-o toga rosie ca purpura, zambind strengar de sub o toca cocheta, cu fundul rombic, cu pompon atarnand la unul din colturi. Leit o absolventa de la Harvard sau Yale in miniatura. Sub tinutele de studenti iesiti biruitori de la examenul de licenta transpira discret si fericiti copii cu capul plin de papusi si masinute.


Emotionanta scena, asta cu despartirea de gradinita. Poate mai rascolitoare decat celelalte despartiri si scenete de ramas bun pe care le va juca copilul pana cand va fi din ce in ce mai rusinos sa se emotioneze. Ascultand serbarea si versurile cantecelor, ma gandeam ce bine, totusi, ca cei mici nu-si bat capul cu intelesul rimelor si lalaiesc din rasputeri, cu dulce inconstienta, texte sfasietoare. „Noi acum plecam dar voi ramaneti” dedicat educatoarelor este un cantecel pe care doar inocenta si firea necoapta ii fac pe cei mici sa-l cante fara sa lacrimeze. Nu la fel se-ntampla cu educatoarele, care varsa, insa, lacrimi; va mai trece o vara pana cand alta grupa de plangaciosi le vor confunda frecvent cu mama. Meserie delicata si solicitanta, sa reusesti timp de 3-4 ani sa faci zilnic cu 30 de copii ce nu reuseste o mamica, chiar bine intentionata, doar cu al ei..


Intamplarea face ca educatoarea fiica-mii sa nu fi putut sa-si duca grupa pana la capat. Cu doar cateva luni inainte de al treilea an de mamica de imprumut, a fost indepartata din gradinita, prin niste manevre nu tocmai curate. Serbarea a pregatit-o cealalta, iar despartirea a marcat-o profund.


Ma gandesc ca sentimentul pe care l-a trait, translat in lumea imobiliara, ar traduce bine ce simte o gradinita de stat dezafectata pentru a face loc uneia private, de regula patronata de fosta directoare. Bucurestiul prescolar este agitat zilele acestea de reactii si articole de ziar ce vorbesc despre mafia gradinitelor. Inca de pe vremea ministeriatului incompetentului Hardau, voci din sistem acuzau desfiintarea abuziva pe banda rulanta a gradinitelor de stat. La inscrierile din toamna, concurenta este mai mare ca odinioara la facultatile respectabile. Semn ca tinuta aia de absolventi de colegii onorabile in care pozeaza micii „gradinari” nu-i tocmai o coincidenta.


Nu stiu care e raportul gradinite de stat si private la Brasov. Singurul caz ce-mi vine in minte de gradinita – de fapt, o cresa – demolata pentru a face loc unui business mai profitabil, a apartinut uzinei Tractorul. Si adaposteste astazi sediul Mix FM, cel mai important trust regional de presa din centrul tarii. Patronat, inainte sa-si cesioneze parte din actiuni, de presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu. E drept ca cladirea statea sa se prabuseasca prin 1999, cand SC Radio Brasov SRL si-o adjudeca la a treia strigare. Dupa cum e drept ca domnul Cancescu n-are nimic de-a face cu mafia gradinitelor. Incidentul spune doar ca impunerea ca lider pe piata media locala si regionala, cu mai multe licente decat ii permitea legea, a fost pentru Aristotel Cancescu o joaca de copii. De gradinita.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.