La Bran, primarul si castelanul nu-ncap pe aceeasi poarta

La Bran, primarul si castelanul nu-ncap pe aceeasi poarta

0 56

Inghesuiala mare pe poarta Castelului Bran. Gheorghe Hermenean, primarul pedelist din localitate, nu mai incape pe aceeasi intrare cu directorul Muzelui. Cei doi se cearta de mai mult vreme ca la usa… castelului. Vechiul acces in curtea monumentului, prin bazarul de ciudatenii mestesugaresti cu pretentii de autenticitate folclorica, nu mai este pe placul administratorului locatiei istorice. Omul dorea de mai multa vreme sa mute accesul pe poarta maiestuoasa pe care obisnuia sa intre familia regala, rezervata pana de curand delegatiilor oficiale. Ideea pare cat se poate de justificata, mai ales ca in felul acesta l-ar scuti pe turistul strain de eroarea de a confunda kitschurile expuse pe tarabe sau atarnate pe stative uriase cu arta taraneasca veritabila.
Tocmai exponatele cu ifose de artizanat local stramosesc sunt miezul conflictului dintre edilul branean si administratia muzeului. Primarul ignora de mai multa vreme o hotarare judecatoreasca definitiva care il obliga sa cedeze muzeului administrarea bazarului si a parcarii din imediata apropiere a vechii intrari. Decizia de a muta accesul pe la intrarea cea noua ar fi ramas doar o hotarare administrativa inteleapta, motivata practic si estetic.Prezenta negustorilor atatati de catre primar face ca lucrurile sa iasa din contextul strict imobiliar si sa dezvaluie interesele deloc ascunse ale Primariei Bran. Desi mutarea intrarii a fost aprobata de catre Ministerul Culturii, singura institutie avizata sa se pronunte in materie, primarul Hermenean pretinde ca actiunea ar fi trebuit sa obtina si aprobarea Consiliului Local Bran, pe motiv ca modifica structura edilitara a comunei brasovene.
Pana una-alta, mutarea a fost facuta cu trei zile in urma, iar comerciantii si mestesugarii anunta un protest masiv pentru vineri la poarta administratorului. Nu se stie deocamdata daca la cea veche sau la cea noua, dar negustorii de artefacte suspecte sunt decisi sa vocifereze. Amenintat sa se vada deposedat de taxele pe care le incaseaza in prezent din bazar si din parcare, primarul are tot interesul sa intretina starea confictuala printre pietarii braneni. Nu chiar toti, insa: cativa dintre ei – posesori de atestate de mesteri populari – au primit deja de la conducerea muzeului permisiunea de a-si etala marfa langa poarta princiara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.