La 9 mai, sărbătorim proclamarea Independenţei de Stat a României

La 9 mai, sărbătorim proclamarea Independenţei de Stat a României

0 35

 La 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: ,,Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.
Războiul de Independenţă al României este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc, din anii 1877-1878. În urma acestui război, ţara şi-a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman, alături de Serbia şi Muntenegru. Pe 4/16 aprilie 1877, România şi Imperiul Rus au semnat la Bucureşti un tratat care permitea trupelor ruse să traverseze teritoriul ţării în drumul spre Balcani, cu condiţia respectării integrităţii teritoriale a României.
Iniţial, până târziu în 1877, Rusia nu a dorit intrarea României în război, nedorind ca aceasta să participe la tratatele de pace pentru împărţirea teritoriilor, însă ruşii s-au lovit de o puternică rezistenţă, suferind pierderi grele în asalturi repetate, şi neputând înainta în Balcani dincolo de trupele (40.000 de soldaţi) conduse de Osman Paşa, care se cantonaseră în cetatea Plevna.
În România a fost declarată mobilizarea trupelor. Aproximativ 120.000 de soldaţi au fost masaţi de-a lungul Dunării pentru apărarea ţării în faţa unui eventual atac al turcilor. Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman pe 12/24 aprilie 1877, iar trupele ruse au intrat în România pe la Ungheni, peste nou construitul pod de peste Prut, opera cunoscutului inginer francez Gustave Eiffel.
În perioada aprilie – august 1877 sediul Marelui Cartier General al Armatei Române a fost în comuna Poiana Mare din judeţul Dolj. Acesta a fost în casa familiilor Marincu —Magereanu.
Pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial. După făurirea statului naţional român, în 1859, prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, statul român a trecut la înfăptuirea unei serii de reforme pentru modernizării ţării care au constituit temelia proclamării şi, ulterior, a cuceririi independenţei de stat.
D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.