Kronospan emite gaz toxic peste Brasov

Kronospan emite gaz toxic peste Brasov

0 62

De mai bine de zece ani, unul din cei mai mari producatori de PAL din sud-estul Europei, grupul Kronospan, polueaza cu gaz toxic orasele Sebes si Brasov. Desi a primit numeroase amenzi pentru incalcarea normelor de protectie a mediului, compania ignora legislatia romaneasca.
Potrivit unei anchete a ziaristilor de la Jurnalul National, grupul austriac are legaturi cu familia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan.
In 2001, Elena Stolojan, sotia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, a fost numita administrator al uneia din fabricile Kronospan din Sebes. A primit si un pachet de actiuni, pe care l-a vandut pana la urma austriecilor.
Austriecii de la Kronospan au venit in Romania in 1998. De atunci, si-au deschis 3 fabrici de prelucrare a lemnului, 2 la Sebes si una in Brasov.

Grupul Kronospan a mai avut probleme cu legea, a inceput mai multe lucrari fara sa aiba autorizatii, a fost acuzat de monopol si a primit amenzi de peste un milion de dolari de la Consiliului Concurentei.
Comisia Europeana a avertizat Romania cu privire la ilegalitatile din jurul Kronospan, care a incalcat constant normele de protectie a mediului.
Poluarea mediului de catre Kronospan s-a dezbatut pe larg si in Camera Deputatilor inca din 2005.
Ultima data, in 2008, deputatul Alexandru Peres i-a cerut ministrului Mediului, Attila Korodi, sa informeze sebesenii cu privire la cat de mult este poluat orasul de fabricile Kronospan. Pana acum insa, totul a fost in zadar.
Aerul respirat de locuitorii din Brasov si Sebes este toxic si cancerigen din cauza ca fabricile de PAL ale Kronospan folosesc formaldehida.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.