Kovesi se întoarce cu mâna goală de la Bruxelles!

Kovesi se întoarce cu mâna goală de la Bruxelles!

0 526

Strategia susținătorilor lui Kovesi de prin instituțiile comunității europene a fost cît se poate de clară – atacuri concentrate și cât mai diverse pentru a intimida și pune intr-o situție dificilă Coaliția PSD-ALDE și conducerea Ministerului Justiției. Pe lângă aceasta demonstrație de forță s-a dorit lansarea unui semnal de susținere a lui Kovesi, cu impact pentru procurorii și judecătorii ca să-i ridice restricțiile impuse. Acest atac e fără consecințe Totul e un foc de paie, nu se va trece dincolo de amenințări și atacurile verbale din partea unora care sunt în campanie si mulți dintre ei sigur nu vor fi aleși la europarlamentarele din mai.
Vă reamintim că Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.
Trebuie remarcat că guvernanții nu au cedat presiunii, reacții consistente venind din partea premierului Dăncilă sau ministrului Toader. La acestea s-au alăturat CSM sau asociații de magistrați, care au condamnat solicitarea de imixtiune in activitatea din Justiție sau presiunea asupra unor procurori.
O singură fisură a apărut, suspendarea controlului judiciar de catre o judecătoare care a acționat la comanda STATULUI PARALEL, cu implicarea lui Augustin Lazăr, un torționar securisto-comunist, vremelnic procuror general. Prezența de ieri a lui Kovesi la Bruxelles a fost inutilă. Cu toată campania de susținere nu s-a tranșat nominalizarea viitorului procuror sef al UE.

Relica de calitate a unui specialist
Ministrul Tudorel Toader, le-a dat replica liderilor europeni care s-au arătat oripilați de punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi, Toader cerând Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine.
Acesta a subliniat că cei care amenință România în privința legilor justiției trebuie să respecte demnitatea și specificul național. Reacția ministrului Justiției vine după ce mai mulți lideri europeni, în frunte cu Antonio Tajani, s-au declarat „îngrijorate” de măsurile în cazul anchetării fostei șefe a DNA.

Tudorel Toader pune tunul CSM pe liderii europeni: Respectați demnitatea și specificul nostru național!

”În România, CSM este garantul independenței justiției față de factorii interni și externi.  Exprim convingerea faptului că CSM-ul își îndeplinește această obligație constituțională.
Nici factorul politic, nici alți factori, indiferent dacă sunt din extern sau intern nu pot soluționa stoparea/începerea unei anchete.
În recomandările MCV se statuează faptul că această ingerință în justiție nu este permisă. Exprim convingerea că această recomandare este valabilă și pentru emitentul ei. Guvernul României nu interferează nici cu organele de urmărire penală, nici cu instanțele de judecată
”, a declarat Tudorel Toader.

Șefia Parchetului European un vis pentru Kovesi

Consiliul Uniunii Europene transmite, după noua rundă de negocieri avută joi cu reprezentanții Parlamentului European asupra desemnării viitorului Procuror-șef al UE, că își menține susținerea pentru candidatul francez la acest post, Jean-François Bohnert (în foto). În același timp, Parlamentul European și-a reafirmat sprijinul pentru românca Laura Codruța Kovesi. Consiliul UE semnalează că, dacă negocierile nu se vor încheia săptămâna viitoare, acestea vor trebui reluate după instalarea noului Legislativ european.

JF Bohnert, la audierile din PE

„Echipa de negociere a Consiliului reiterează că, deși recunoaște valoarea celor trei candidați ajunși pe lista scurtă, candidatul preferat al Consiliului pentru acest post este (francezul Jean-François) Bohnert”, a transmis Consiliul UE într-un comunicat difuzat joi seară. În acest comunicat, Consiliul își exprimă regretul că „nu au putut fi făcute progrese suplimentare și că nu a fost posibil un schimb de opinii cu negociatorii PE asupra unei viziuni a celor două instituții cu privire la viitorul Birou al Procurorului Public European (EPPO) și primul Procuror-șef al UE”.
„Consiliul consideră că EPPO are nevoie de un profesionist cu experiență și independent, care să poată pune în funcțiune Biroul încă de la început. Misiunea primului Procuror-șef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative și operaționale a instituției și în stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale”, spune Consiliul UE.
Potrivit comunicatului, echipa de negociatori a Consiliului UE își reafirmă susținerea pentru candidatul francez și precizează că a informat cu regularitate Consiliul (la nivelul Coreper) cu privire la stadiul negocierilor, pentru confirmarea acestui mandat.
De asemenea, negociatorii Consiliului și-au exprimat deschiderea pentru o nouă reuniune săptămâna viitoare, la o dată ce urmează să fie stabilită. „Dacă negocierile nu vor fi încheiate săptămâna viitoare, cel mai probabil acestea vor trebui reluate după instalarea noului Parlament european”, subliniază Consiliul UE în finalul comunicatului. Adică mai la …vară!

Practic nici la runda de negocieri de joi, a treia de până acum, Parlamentul și Consiliul nu s-au înțeles asupra viitorului procuror-șef european, numirea ajungând acum într-un blocaj. Cele două instituții europene trebuie să desemneze de comun acord persoana care va ocupa această funcție.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.