Kosovo – beleaua s-a petrecut

Kosovo – beleaua s-a petrecut

0 76


?


Imi permit sa ii spun “belea” pentruca istoria ne povesteste despre un razboi mondial inceput in zona. Si cred ca nu avem nevoie de asa ceva, cand sunt destule de rezolvat pe lumea asta.


Ieri, la orele 17, albanezii kosovari, asa cum anuntasera, si-au declarat independenta. Aceasta a fost facilitata si de interventia politica americana si a principalelor state ale Uniunii Europene. Kosovarii nu ar trebui sa fie asa de bucurosi, caci dupa aceasta declaratie de independenta ei au mult mai multe raspunderi decat drepturi. Ei vor mai sta sub observatie europeana, ale Uniunii din care facem si noi parte, dar acest eventual stat nu are nimic decat 45% somaj, restul trebuind sa fie construit din temelii.


Cine oare se va grabi sa-i ajute?


Americanii stiu sa dezbine, dar dupa aceea, practic, uita sa sprijine si material, mai ales ca sunt si ei in declin economic.


Europenii sunt si ei scindati in pareri. Sunt tari ca Spania, Grecia, Slovacia, Cipru sau Romania, care au necazuri cu anumite regiuni ce ar putea, existand precedentul, sa aiba necazuri cu etnii masate in anumite zone din tarile respective. Acestea nu agreeaza intamplarea.


Iar Rusia se opune categoric, ca sa nu mai vorbim despre Serbia, din care s-a rupt o bucata.


Si este ciudat cum Crestinismul accepta un stat islamic in mijlocul lui. Care sunt ratiunile? Caci Kosovo nu se va multumi cu o simpla independenta, ci va trece, cat mai repede posibil, la unirea cu Albania, cel mai sarac stat european.


Cat priveste nordul provinciei, acolo unde sarbii sunt majoritari, oare ce se va intampla daca si acestia isi vor declara independenta? Pe ei Serbia i-ar ajuta neconditionat, in schimb ar putea taia toate legaturile cu partea albaneza, si aici ma gandesc la energia electrica si toate celelalte legaturi economice.


Va interveni UE in sprijin si cum?


Pe de alta parte sarbii vor intrerupe legaturile diplomatice cu tarile care ar recunoaste noul stat. Iar cu rusii nu este nicicum de glumit. Uitati-va numai putin pe harta si veti constata ce imensitate de teritoriu stapanesc si ganditi-va ce zace sub pamantul acestui teritoriu, ca bogatii pe care statele dezvoltate – inclusiv SUA – nu le mai au.


Iar precedentul a nascut deja declaratii de viitoare independente in Abhazia si Osetia de Sud.


Cand va urma si vestitul nostru Harkov, tinutul secuiesc?


Si cand va incepe inca un razboi, de data aceasta cumplit de distrugator?


Si uite ce bine functioneaza, dupa 2.000 de ani, dictonul: “Divide et impera” ! Si stiti la cine ma refer.


Sa vedem ce va hotari Consiliul de Securitate la convocarea de urgenta a Rusiei.


In orice caz, situatia se afla intr-o ceata perfecta, iar Rusia isi va putea intinde din nou zxona de influenta, asa cum a facut-o dupa revolutia cubaneza in zona Caraibelor.


Si iata cum Razboiul Rece a inceput. Doamne fereste de cel cald.


?


Dan Bota??? ??

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.