Knock, knock, knocking on the voter’s door

Knock, knock, knocking on the voter’s door

0 80

Nu stiu cat de deschisi sunt candidatii la fotoliile de parlamentar, dar daca nu s-au deschis pana acum, in rastimpul cat le-a mai ramas pana la alegeri trebuie s-o faca neaparat. Daca nu la fire, cu siguranta la punga. Firmele de consultanta din Capitala au anuntat deja care este pretul unei campanii cu oarece sanse pentru politicianul care vrea sa se aleaga. Intre 100 si 400.000 de euro. Nu pentru tot Parlamentul, ci de caciula. Va sa zica, cine doreste in Camera sau in Senat, trebuie sa se scobeasca adanc in buzunare. Degeaba a fixat legea plafonul de 50.000 de euro; daca sfetnicii au anuntat pretul la care sunt dispusi sa te consilieze pentru victorie, nu mai e nimic de facut.
Daca n-ai chef sa arunci sacul asta de bani in campanie, n-ai decat sa bati din usa-n. Campanie door to door, ca sa convingi cetateanul ca esti cel mai treaba de la tine din colegiul uninominal. Asa a anuntat ca face Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, cu prefacuta stramtoreala financiara in glas. Asa vor proceda, probabil, si alti pretendenti la Parlament, care n-au matusi si privatizari dubioase prin dosare.
Vedetele, insa, par scutite de durerile facerii unei campanii castigatoare. Starletele din show-biz sau figuri publice necontaminate inca de contactul cu politica sunt curtate zilele astea mai abitir ca politicienii de marca. Florin Calinescu, bunaoara, se lasa rugat de PNL sa candideze intr-un colegiu din Arges. Un loc potrivit, mai ales daca s-ar nimeri vecin cu sectia aia faimoasa de politistii rutieri spagari. Asa sunt soferi chilipirgiii aia care si-au cumparat carnetele de conducere cum e Calinescu actor. Daca-i refuza pe liberali, e clar ca se pastreaza pentru presedinte. Pe care l-a jucat de ceva vreme suficient de mult intr-o emisiune cu umor strepezit ca sa i se para c-a inteles secretele traiului la Cotroceni.
Pereche buna cu cabotinul Calinescu face mult-querida Oana Zavoranu, pe care Vadim Tudor o arunca sa dea piept – ma rog, silicon – cu concurenta, in lipsa acuta de altceva mai bun. Ca sa aiba garantat succesul Zavorancei in Parlament, tribunul va trebui musai s-o invite in partid si pe mama toapei. Ati remarcat, desigur, ca Zavo parlamenteaza cel mai bine cu ma-sa, de absolut toate datile cand retraieste telenovela familiala. Oricum, Oana va avea de lucru; trebuie macar sa egaleze performanta unei alte peremiste intrate in istoria Parlamentului, Irina Loghin, care era gata-gata sa-l aresteze pe Rasdaq intr-o vreme cand bursa o luase razna.
Nici PSD-ul n-a stat cu mainile in san; a iesit la racolari si tinteste sus. Sus de tot, acolo unde doar Dumitru Prunariu s-a incumetat sa ajunga. Pesedistii se straduiesc sa-l atraga pe orbita partidului, dar cosmonautul se codeste deocamdata, de frica sa nu-si agate costumul gonflabil in sigla cu trandafiri.
Prunariu este, evident, din alta categorie decat muzicantii si actorasii cu lipici la alegeri. Asta nu-l face insa teribil de indicat pentru rutina juridica din Parlament. Il salveaza totusi o situatie funciara sprintara de la noi, care ii garanteaza cel putin o interventie. In Romania exista circa 2000 de proprietari de terenuri pe luna, care detin diverse suprafete. Cand Parlamentul va dezbate criza imobiliara de pe satelitul natural al Pamantului, respectabilul Prunariu va putea sa explice competent de ce creste pretul terenului in primul patrar si de ce-i bine sa vinzi la eclipsa.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.