Klaus Iohannes a ales intre suspendare lui și demiterea lui Koveși!

Klaus Iohannes a ales intre suspendare lui și demiterea lui Koveși!

0 135
Așa cum era de așteptat în urma presiunilor venite din partea coaliției, a imposibilității smulgerii lui Tăriceanu de lângă Dragnea, sub amenințarea suspendării cuplate cu demiterea Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial. Iohannis a preferat să facă acest anunț prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi. Aceasta este prima declarație de presă a purtătorului de cuvânt din noiembrie 2017, când aceasta a intrat în concediu de maternitate.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Mădălina Dobrovolschi.
Iată textul decretului:
”Având în vedere considerentele expuse, dispoziţiile art.146 lit.e) din Constituţie, precum şi prevederile art.11 alin.(1) lit.A.e), ale art.34 şi 35 din Legea nr.47/1992, cu majoritate de voturi, CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.
2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.
Definitivă şi general obligatorie”.
Vă reamintim, Curtea Constituțională a stabilit, la finalul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, argumentând că în condițiile în care șeful statului nu a avut „nici o obiecţie cu privire la regularitatea” procedurii iniţiate de ministrul justiţiei „ar fi trebuit să emită decretul de revocare”. 
Practic conflictul instuțional, avand la baza refuzul lui Iohannes de a o demite pe Koveși, inceput în primăvară, se termină după ce a trecut o lună de la decizia CCR care trebuia aplicata de președinte „de îndată”.
Fosta șefă a DNA se crede un arhanghel la trântă cu dușmanii STATULUI PARALE
„Începând de azi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror. Vreau să adresez un mesaj colegilor mei: vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, profesionalism. Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent de cât de atacați și umiliți am fost. Dragi colegi, ce am reușit să demonstrăm a fost că instituțiile publice din România lucrează legal și, da, corupția poate fi înfrântă. Episodul de azi nu e înfrângere. Modul în care se forțează modificarea legilor penale arată că vor protecție. (…) Este de bun simț să observăm că voința politică este pentru blocarea anchetelor, pentru blocarea Justiției”, a spus ea.
Kovesi a adăugat că decretul de revocare lasă „un mare semn de întrebare”, respectiv problema subordonării procurorilor ministrului Justiției.
„Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia CCR, însă aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei. Şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară”, a precizat ea.
Fosta șefă a DNA a transmis un mesaj și colegilor săi, cerându-le să-și facă în continuare treaba și să nu abandoneze. „DNA e o instituție matură, profesionistă. Nu abandonați, continuați să vă faceți treaba, nu abandonați”, a spus ea.
Odată cu semnarea acestui decret, al doilea ca importanță după cel a lui Florian Coldea (prin care acesta a fost îndepărtat de la Conducerea SRI), Iohannes punct mandatului lui Traian Basescu, prin scoatere pe linie moartă a doi din principalii STĂLPI ai STATULUI PARALEL.
Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.