Kill Bin, ultimul volum

Kill Bin, ultimul volum

0 94

Teroristul nr. 1 al Planetei a fost ucis, continua vanatoarea lingvistica a discursului adresat Americii (si lumii intregi) de presedintele Barak Obama. Operatia – chirurgicala, s-a spus – terminata, ce-i drept, cu moartea pacientului, a avut un corespondent in mesajul presedintelui Statelor Unite. Cuvinte micrometric decupate si postate la fel milimetric intr-un discurs extrem de calibrat despre lichidarea celui mai cautat terorist de la atacurile asupra Turnurilor Gemene incoace. Dovada ca pentru orice isprava in teren a trupelor americane, terestre sau de apa, exista in laboratoarele Casei Albe recipiente cu fraze de-a gata, confectionate din timp de echipe de specialisti mai numeroase decat cele care se expun mortii in actiune. Doar George W. Bush jr. nu a reusit sa fie la inaltimea discursurilor pregatite de staff-ul din spatele lui si si-a pigmentat conversatia si mesajele cu gafe si tampenii productie proprie.
Nu este si cazul lui Obama, care are in grad inalt proprietatea cuvintelor. Chiar si apa, anuntul uciderii lui Osama bin Laden n-a scapat analizei, la fel de interesanta ca si incursiunea in portofoliul de operatiuni ale misterioasei echipe de elita a puscasilor marini care a dus la capat operatiunea in Pakistant, la rezidenta-fortareata de langa Islamabad, Pakistan, in care se ascundea Osama. „Pot sa raportez poporului american” este genul de incipit care nu are cum sa nu-i dea gata pe locuitorii USA, al caror orgoliu de a apartine unei natiuni marete este flatat de ideea ca un presedinte de calibrul lui Obama este in serviciul lor, ca un functionar disciplinat si modest. „SUA, sub comanda mea” a fost insa propozitia imediat urmatoarea rostita de Barak Obama. O resituare pe pozitia de forta a cu adevarat celui mai puternic om al planetei, dupa soiul de juramant de vasalitate facut poporului. O combinatie subtila de forta bruta tinuta-n frau de principii si morala, ca un creier alimentat de un muschi bine vascularizat sau un muschi cu neuroni.
Lingvistii au decriptat apoi in mesajul lui Obama setul de cuvinte care nu lipsesc, de altfel, din scenariul oricarui film american care se respecta despre patrie, onoare, datorie. „Popor”, „cei dragi”, „acasa”, „aliati”, „prieteni” – dar si „razboi”, „dusmani”, „terorism”, mixtul perfect pentru a da credibilitate unui discurs prezidentia in momente cheie.
Tot despre discurs prezidential va fi vorba peste cateva ore, cand Traian Basescu va avea o interventie dupa ce a convocat aseara CSAT-ul, probabil pe tema amenintarii teroriste in urma uciderii lui Osama sau pe subiecte interlope locale. E interesant cum va suna mesajul. Pentru ca preambulul, asa cum i l-a pregatit baiatul asta Igas de la Interne, a fost ingrozitor. Guristul facut ministru la o dedicatie cu lautari a fost dezastruos in cele cinci cuvinte prin care a incercat sa explice jurnalistilor ce masuri va lua Romania in contextul creat de lunetistii americani.
Bine ca nu l-a intrebat nimeni pe Boc despre amenintarea terorista. Pentru ca micutul ar fi recitat dintr-o suflare ca criza islamica a fost depasita si ca numai antiteroristii care stagiul complet de contributie la fondul pentru cautarea lui Osama bin Laden vor incasa pensia intreaga.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.