Kelemen Hunor reîncălzește borșul autonomiei

Kelemen Hunor reîncălzește borșul autonomiei

1 771

...adevăratul țel pentru care UDMR a intrat la guvernare: autonomia Ținutului Secuiesc, urmată de independența acestuia!

Vicepremierul udemerist, Kelemen Hunor, reia din nou tema autonomiei Ținutului Secuiesc, apărând și steagul acestui ținut și dreptul de a-l aborda. El nu a amintit aseară de momentele când pe clădirile administrative din Harghita și Covasna, sau la adunările publice ale maghiarilor, era abordat alături de cel al Ungariei, sau în absența steagului românesc. Sau de acele momente când era ars steagul nostru național. După ce, în complicitate cu Marcel Ciolacu și cu deputații PSD din Cameră, a încercat și a reușit să treacă tacit legea autonomiei ținutului respectiv locuit cu preponderență de secui, care se cred maghiari, acum Hunor revine la dezbaterea publică, deși este cam târziu pentru aceasta.
Își dezvăluia astfel adevăratul țel pentru care UDMR a intrat la guvernare: autonomia Ținutului Secuiesc, urmată de independența acestuia!

Autonomia nu lezează, doar separă
Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională„, a declarat Kelemen Hunor, la Antena 3.

Președintele UDMR își aduce aminte ce-I convine
Kelemen Hunor compară Ținutul Secuiesc cu Țara Moților, uitând să reamintească reprimările sângeroase desfășurate de Ungaria împotriva moțilorla în timpul primului război mondial.
Omite și să dezvăluie repetatele consultări cu Victor Orban, premierul Ungariei, de la care-și extrage voința politică dea realipi Ardealul Ungariei, așa cum sună înseși doctrina poltică oficială a statului maghiar. Nedreptatea care s-ar fi comis la Trianon, de recâștigare a Ardealului de către România este doctrină istorică oficială a Ungariei și a Ținutului Secuiesc.
Bagatelizarea conceptului de autonomie decătre Hunor, cum că n-ar fi ostil celui de unitate națională, este contrazisă de declarațiile aceluiași Hunor la fața locului adică în Covasna și Harghita.

După autonomie, independență
Liderul UDMR a mai susținut că autonomia înseamnă subsidiaritate şi aducerea deciziilor la nivelul comunităţii, nu secesionism.
„Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism”.
Kelemen Hunor recurge aici la paralogisme, adică la argumentații doar aparent logice.
Autonomia este anticamera independenței. Au demonstrat-o regiunile autonome din Spania, sau chiar Scoția, prin demararea unor referendumuri pentru independență.
Cert este că argumentația pacifistă și nonrevendicativă a lui Kelemen Hunor nu mai prostește pe nimeni. De altfel, tratatul de la Paris din 1919, care-l circumscrie pe cel de la Trianon, nu prevede dreptul comunităților maghiare din Ardeal de a fi autonome. Iar acel tratat este imuabil, inalterabil, inebranlabil.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.