Kaliningrad a devenit cel mai fierbinte punct al planetei. Vom avea război...

Kaliningrad a devenit cel mai fierbinte punct al planetei. Vom avea război Rusia-NATO?

0 183

Decizia Lituaniei de a bloca cca. jumătate din importurile exclavei rusești Kaliningrad și replica extrem de dură a Moscovei au devenit peste noapte coșmarul liderilor europeni. Kremlinul a dat clar de înțeles că ar putea replica militar ceea ce, Lituania fiind membru NATO, ar echivala ori cu declanșarea celui de al treilea război mondial, ori cu neaplicarea art.5 și, pe cale de consecință cu implozia NATO. Se caută cu disperare soluții de ieșire din clinci, scrie presa europeană. Și dacă nu vor fi găsite?
Pe scurt, faptele: compania feroviară de stat lituaniană a informat recent clienții că, începând cu 17 iunie, mărfurile sancționate de UE, cum ar fi oțelul și fierul, nu vor mai putea traversa Lituania. Ceea ce înseamnă izolarea și afectarea gravă a regiunii Kaliningrad, teritoriu rusesc.
Informația oficială că vicepreședintele C.E., Valdis Dombrovskis, a vorbit ulterior cu președintele lituanian Gitanas Nauseda, care i-a transmis că Vilnius aplică sancțiunile UE lasă de înțeles că Bruxellesul a cam fost luat prin surprindere de umflarea mușchilor lituanieni, dar nu a avut cum să comenteze.
Publicația Politico.eu scrie, azi că există într-adevăr o contradicție subțire, dar destul de solidă, între declarația Lituaniei, care susține că sancțiunile UE includ interzicerea tranzitului metalelor și, prin urmare, Lituania trebuie să blocheze acest tranzit către Kaliningrad, și purtătorul de cuvânt al Comisiei, care a spus că Lituania trebuie doar să efectueze verificări rezonabile, permițînd, totuși, tranzitul mărfurilor.
Rusia a reacționat vehement și promp: „Situația este mai mult decât gravă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În cazul în care tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse prin Lituania nu va fi complet restabilit în viitorul apropiat, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”, a mai spus Peskov.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a spus și ea că răspunsul Moscovei ”nu va avea caracter diplomatic, ci practic”.
Mai limpede nu se poate.

Why is Lithuania risking Russia's wrath over Kaliningrad?

Cu cîteva ore înaintea debutului summitului european de azi, aceeași Politico relata: ”Comisia Europeană a lucrat peste noapte la planuri de dezamorsare a crizei în creștere din Kaliningrad, pe fondul temerilor că aceasta ar putea escalada rapid, potrivit mai multor oficiali și diplomați UE. Înalți diplomați ai UE au avertizat miercuri că situația este gravă și s-ar putea înrăutăți rapid. Oficialii și diplomații au declarat pentru Politico.eu că criza este o consecință neintenționată a celui de-al patrulea pachet de sancțiuni al UE, în baza căruia blocul a interzis importurile din Rusia de oțel și materiale feroase”.
De aici, nu se mai știe ce va urma. Dar bine nu are cum sa fie.
Dacă Lituania revine asupra deciziei, va fi o imensă victorie pentru Rusia și o umilință pentru UE.
Dacă nu, Rusia poate recurge inclusiv la acțiuni militare, ceea ce ar însemna conflict direct cu NATO și, implicit, război mondial.
Dacă Rusia lovește, dar NATO nu activează art.5 sub diverse pretexte, coeziunea alianței sare în aer exact în miezul conflictului din Ucraina. Multe state membre NATO s-ar putea să-și schimbe viziunile asupra conflictului.
În martie, secretarul de stat american Anthony Blinken a vizitat Lituania și a dat asigurări ferme că articolul 5 va funcționa în cazul unei agresiuni rusești.
Iar respectiva agresiune a devenit în acest moment mai probabilă ca oricînd.
Se va ajunge la un război Rusia-NATO?

Bogdan Tiberiu IACOB
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.