Justitia romana il are pe constiinta pe Werner Sommerauer

Justitia romana il are pe constiinta pe Werner Sommerauer

0 627
Un simpozion in memoria luptatorului anticomunist Werner Sommerauer a fost organizat la Prefectura, la un an de la disparitie. Octavian Bjoza, un alt luptator anticomunist indarjit pe care l-a dat Brasovul, considera ca Sommerauer a fost un monument de moralitate. Tot Bjoza spune ca toate eforturile celor care au luptat impotriva regimului comunist au fost zadarnicite de cei care au ajuns la putere dupa Decembrie 1989.
Werner Sommerauer a intrat in conflict cu regimul comunist la sfarsitul anilor ’60. In calitatea sa de radioamator, a fost banuit de Securitate ca ar transmite mesaje subversive criptate catre Occident, desi brasoveanul putea doar sa receptioneze mesaje. Pentru participarea la evenimentele anticomuniste din 1987 de la Brasov a fost condamnat la 3 ani cu „executarea pedepsei la locul de munca” si repartizat la o intreprindere din Tulcea.
A fost singurul dintre cei circa 100 de deportati care a reusit sa trimita printr-un sofer de TIR o scrisoare care a fost citita la postul de radio Europa Libera. Dupa 1990 s-a intors la Brasov si l-a deconspirat pe Ristea Priboi, tortionarul sau din 1987, parlamentar la momentul dezvaluirii. Priboi l-a dat in judecata pentru calomnie iar brasoveanul, batran si bolnav, nu l-a putut recunoaste din fotografii. Asta si pentru ca judecatorul a preferat sa nu observe ca Sommerauer nu se putea concentra si fusese nevoit sa se uita la niste fotografii nereusite ale lui Priboi. Securistul care s-a aflat pana si in garda lui Ceausescu cand dictatorul si Sinistra erau plimbati cu caleasca regala prin Londa de Regina Elisabeta a Marii Britanii. Tot Priboi, securistul de casa al lui Adrian Nastase si al PSD, a fost implicat si in scandalul albumului „Eterna si fascinanta Romanie”. Dupa ce afacerile sale au fost date in vileag, Ristea Priboi a fugit din tara.
Unul din brasovenii care au avut aceleasi idealuri ca Sommerhauer si care l-a cunoscut foarte bine este Octav Bjoza. Presedintele AFDPR isi aminteste ca Sommerauer se conducea dupa principiul „Morala cu orice pret” si avea o relatie de camaraderie cu fostii detinuti politic.
Werner Sommerauer a murit la 2 aprilie 2014; la acea vreme era decanul de varsta al luptatorilor anticomunisti brasoveni.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.