Justificări și acuze, legate de reabilitarea DN 73 : ,,De vină este...

Justificări și acuze, legate de reabilitarea DN 73 : ,,De vină este ploaia”, susține constructorul, ,,Putem rezilia contractul”, a replicat Prefectura

0 249

Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a convocat marți o întâlnire, care s-a dovedit a fi aprinsă, fiind legată de reabilitarea DN 73, pe porțiunea care tranzitează județul, adică aproape 40 km. Au participat primarii localităților tranzitate în județul Brașov de DN 73, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și reprezentanții constructorului care execută reabilitarea celui mai circulat drum turistic din țară. DN 73 a intrat în reabilitare de anul trecut, dar s-au executat lucrări doar pe porţinea dintre Braşov şi Cristian. Porţiunea din Râşnov şi Bran este plină de gropi și este calvarul șoferilor amatori sau profesioniști. În acest moment sunt frezate patru casete pe suprafața căii de rulare, cu lungimi între 300 i 500 de metri, delimitate de semafoare. Acestea au rămas nelucrate de mai mult timp, iar constructorul, reprezentat de Mitache Bogdan dă vina pe vremea ploioasă : ,,S-a ajuns în această situație din cauză că în ultimele luni au fost 40 de zile lucrătoare, perioada de precipitații. Nu a fost vorba despre o rea intenție. A fost un ghinon pe care nu-l putem controla. Vedem zilnic la știri coduri galbene de ploi, de inundații. Sunt dispus să convocăm orice specialist în construcții sau consultant, că se poate rezolva situația în două zile, iar eu îmi rup diploma de inginer. Am luat probe de sol, duse atât în laboratorul nostru cât și la un laborator independent. În acest moment este nevoie ori de alte măsuri din punct de vedere tehnic, ori să așteptăm ca vremea să se îmbunătățească și să mergem cu vechile soluții tehnice. Vă rog să înțelegeți că și noi avem pierderi imense din cauză că staționăm cu utilajele de două luni”.
La rândul său, prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, consideră că este vorba despre altceva și cere cu insistență să fie terminată cât mai repede reabilitarea : „Am avut discuții furtunoase, aprinse, dar într-un final concluziile sunt foarte clare. Pe mine m-a interesat, așa cum am făcut în cazul podului de la Sânpetru, ca lucrurile să se deblocheze. Este zona turistică cea mai vizitată din România și, din acest punct de vedere, lucrurile trebuie să intre într-un făgaș normal. Prima întrebare pusă constructorului a fost dacă statul român și-a plătit obligațiile de plată, iar acesta a recunoscut că așa este. Atunci, de ce se întârzie și se tergiversează atît? Trebuie să ni se prezinte un grafic al lucrărilor viitoare și să terminăm cât mai repede, pentru că suntem de râs. Dacă nu, există și varianta rezilierii contractului
La întâlnire a fost prezent și directorul general CNAIR, Narcis Neaga, care a spus : „Situația este cea pe care o vedem cu toții, care nu mai poate continua așa. Suntem în 2018, drumul nu este o autostradă care să necesite un asemenea proces îndelungat de finalizare. Nemulțumirea oamenilor este reală și justificată. Considerăm că nu este o acțiune politizată, ci o reacție a comunităților respective. Primul lucru este realizarea unei întâlniri între proiectant și constructor, pentru găsirea unei soluții pentru zonele în care nu pot interveni utilajele din cauza solului. Este o argilă care trebuie scoasă afară, soluția e de durată, durează două săptămâni până se scoate, pentru a se continua lucrările. Vor fi luate măsuri de punere în siguranță a drumului, de creșterea nivelului de semnalizare în zonele periculoase. De la București se va face face o monitorizare săptămânală pentru a vedea dacă se respectă graficul de lucrări asumat de comun acord. Am spus constructorului că se va merge până la rezilierea contractului dacă nu se respectă ceea ce am stabilit astăzi. Nu este o măsură constructivă, pentru că va fi o procedură de durată pentru desemnarea unui alt constructor.”
Constructorul s-a angajat să întomească un calendar clar al viitoarelor lucrări, pe care să-l definitiveze într-o săptămână.
D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.