Jurnalistul Dragoș Cențu a trecut în veșnicie

Jurnalistul Dragoș Cențu a trecut în veșnicie

0 64

Condeiul respectat de toți jurnaliștii și consumatorii de presă brașoveni, cel al reputatului jurnalist al Transilvaniei Expres a anilor trecuți, Dragoș Cențu, a încetat să-și mai aștearnă slova caustică ieri după-amiază.
O boală cruntă i-a curmat firul vieții la nici 48 de ani, iar presa brașoveană își mai pierde unul din ultimii jurnaliști ai școlii vechi de la Transilvania Expres și din presa centrală.
În ultimii ani ne-au părăsit nume mari ale mediei brașovene, Vasile Șelaru, corespondent al României Libere, Adrian Popescu de la Adevărul și Gândul, Eduard Huidan de la Gazeta de Transilvania, și acum Dragoș Cențu, fostul șef de departament politic al Transilvaniei Expres. Nici noi, cei puțini care mai suntem, nu ne simțim prea bine, dacă ar fi să-l parafrazăm pe Mark Twain.

Un jurnalist incomod cu un condei necruțător
Deși în ultimii ani boala i se instalase metodică și insidioasă în tot organismul, făcându-i activitatea jurnalistică imposibilă, Dragoș ne va lipsi de la conferințele de presă. Unde politicienii brașovenii erau exasperați de întrebările sale tăioase și persiflante, jurnalistul dispărut parcă întrezărindu-le decrepitudinea morală și minciunile străvezii dublate de o precaritate intelectuală, aspect niciodată lăsat nepedepsit instantaneu. Fin cunoscător al catacombelor politicii brașovene și al intereselor meschine ale acestor politicieni brașoveni de carton, colegul nostru dispărut dintre noi știa să configureze pentru cititorii brașoveni exact imaginea pe care aceștia și-ar fi dorit-o disimulată sub frazeologii amețitoare și lipsite de sens și conținut. O tentativă imposibilă sub rafalele stilistice dezvăluitoare ale lui Dragoș Cențu, care-și făcea cu dăruire zilnic datoria de dulău de pază al democrației.
Dacă dincolo de Universul vizibil există paradisul mult-discutat, sperăm să existe și cotidianul paradisului respectiv, la care Dragoș va fi neîndoielnic unul din marii făuritori de jurnalism celest.
Dumnezeu să-l odihnească la dreapta sa!

Libiu Mateescu        

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.