Jurământ userist, fără Biblie și chiar fără…Constituție!!!

Jurământ userist, fără Biblie și chiar fără…Constituție!!!

63 4987

Incredibil, consilierul local URS PLUS Victor Ilie a refuzat ieri să depună jurământul de învestire cu mâna pe Biblie, aşa cum este obiceiul. În momentul în care trebuia să citească textul jurământului, preşedintele de şedinţă, George Scripcaru, i-a amintit că trebuie să pună mâna pe Biblie şi pe Constituţia României, cele două cărţi fiind una peste alta. „Fără formulă religioasă”, a răspuns consilierul local USR PLUS.
I s-a spus să pună mâna pe Constituţie, iar el a luat cărticica cu Legea fundamentală şi a aşezat-o mai jos, pentru a nu sta pe Biblie. De asemenea, el nu a citit nici propoziţia de încheiere a jurământului: „Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Cu mâna pe Biblie, dar fără a citi formularea de încheiere, au jurat Beatrice Moraru (USR PLUS),  Andrei Oniga (USR PLUS) şi Valentin Paul Radu (PNL).
Probleme cu jurământul a avut şi Bogdan Dragoş (USR PLUS), care a avut nevoie de câteva secunde pentru a găsi Biblia, Magdalena Gerea (USR PLUS, foto), care nu a jurat nici cu mâna pe Biblie, nici pe Constituţie.

„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Braşov, judeţul Braşov. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”,

acesta este textul standard al jurământului pe care trebuiau să-l rostească cu voce tare, toţi consilierii şi primarul ales al Braşovului, miercuri, la şedinţa de învestire.
Sunt voci care consideră valid şi jurământul „eliberat” de considerentele religioase, pentru cei atei sau de altă credinţă decât cea creştină.
Totuși, atâta timp cât textul JURĂMÂNTULUI nu a fost rostit în întregime putem să considerăm ca o acțiune nefinalizată. Și, în acest caz toți, cetățenii (de pe listele partidelor aleși la scrutinul local) care au nu au finalizat și respectat legea prin rostirea JURĂMÂNTULUI nu pot fi considerați că au început mandatul de consilier. Un individ care nu a jurat cu măna pe CONSTITUȚIA ROMÂNIEI nici măcar nu poate fi considerat CETĂȚEAN și deci nici nu poate exercita un mandat de reprezentare.
Vom reveni.

I.R. & Horia D.R.

COMENTARII

 1. Problema este că nu se găsesc reprezentanți ai unui partid de stânga precum PSD care să facă acest gest, în condițiile în care stânga a fost de-a lungul istoriei apărătoare a laicității: Aristide Briand, Jean Jaures etc

 2. E o scăpare a Codului administrativ din 03.07.2019…
  „Consiliul local – Constituirea consiliului local –
  ARTICOLUL 117
  Jurământul
  Referințe (1)
  (1) Consilierii locali aleși al căror mandat a fost validat depun următorul jurământ în limba română: Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/orașului/municipiului/județului. . . Așa să îmi ajute Dumnezeu! Formula religioasă de încheiere va respecta libertatea convingerilor religioase, jurământul putând fi depus și fără formula religioasă. Jurământul se imprimă pe un formular special și se semnează, în două exemplare, de fiecare ales local.”

 3. POPORUL român este, în majoritatea lui CREŞTIN ! Şi, dacă te-a ales, i te supui, altfel nu ai ce căuta acolo (unde ai dorit tu să fii) !!! Ori îndeplineşti voinţa poporului român, ori pleci acolo de unde ai ieşit !

  • Adevãrat! Cei care nu respectã aceste cerinte, as descalificã şi ar trebui retraşi din functie!

  • Poate ca incercati sa recititi constitutia, Cre[s]tinilor, „care va aflati voi acolo. Romania nu este un stat religios tampitilor, Este un stat LAIC , si este dreptul oamenilor de a nu crede si de a nu jura cu mana pe jegul de biblie, La fel si fraza de final”Sa imi ajute dumbose” Nu crede in zei de cacat , dece at trebui sa spuna asa ceva Si UNDE IN CONSTITUTIA ROMANA se spune ca este obligatoriu sa fi crestin? A face un asemenea juraman, te obliga sa fi crestiu la oficial. Si Unde scria asta ? Retardati ce sunteti

 4. Stapanul vostru Scripcaru o sa va trimita din puscarie indicatiile cat de curand. Cat despre juramant.. e penibil sa faci pe gazetarul si sa n-ai habar ca traiesti intr-un stat laic…

  • Sa va vedem , USR-istii lu’Peste , daca sunteti in stare sa faceti macar un sens giratoriu la Radiatoare!
   Sau macar un Parc Natural ca cele din Noua , Pietrele lui Solomon,Cetatuia…

   NE PROPUNEM, cu voia Redactiei, o rubrica intitulata: MINUNILE PRIMARELUI CURLY”!
   Apropos: Daca are macar… unul intre picioare , sa-l vedem pe laudarosul Coliban daca reuseste sa ridice macar o statuie in Brasov , sa faca inca o Ocolitoare, sa termine Cinema Popular, ori Sala Teatrului de Copii de pe”Grivitzei… De care . habar n-are…
   Sa reia Cerbul de Aur , nu mai vorbesc…. Ce este dureros: Complexul Cetatuia”” a fost atunci o ambitie a lui
   Nicu Ceausescu pentru care s-a investit acolo aproape 4 milioane de dolari! Si,cu atatia bani, iesise ceva Exceptional., un adevarat Complex turistic super , ca in Austria alpina!
   Aici sa-l vad pe ”Curly” daca are si al doilea ou… !! Vrajeli electorale in emisiuni Tv locale si concursuri de sport anonime la discipline ridicule , la care nu vin nici … rudele sa te vada , mai bine lipsa !!
   Ce zici A’llen…ei , te prinzi la o rubrica : „Vrajitorul din Oz? Sau poate: Raspunde la ”Z”’

   • PSD’ist idiot.. vrei sa vezi daca au alti „oute” , dar tu te ascunsi in spatele unui nic””anonim” Nu ai curaj sa te duci si sa le spui in fata ce ai de spus, Si asta pentru ca esti doar un retardat de psd’ist

  • Mai Oameni Buni: Iata textul Juramantului de Deputat in Parlament;
   cu mana pe Biblie si Constitutie, deputatii, din proprie initiativa,
   au citit si semnat urmatorul Jurmant:
   „Jur credinţă patriei mele România;
   Jur să respect Constituţia şi legile ţării;
   Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;
   Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;
   Aşa să mă ajute Dumnezeu.
   (Semnează jurământul solemn şi îl depune la preşedintele de vârstă al Camerei Deputaţilor.)

  • Ba citește tu Biblia și vezi că ai voie sa juri. Este scris doar că e de preferat sa nu faci un jurământ, pentru că dacă nu îl ții, vor fi consecințe. Și este scris așa pentru a evidenția importanța unui jurământ.

 5. Crestiini nici nu au voie sa jure asta nu ati invatat in religia biserica ortodoxa.

 6. Fără mamă (în sensul că ar putea să o vândă pentru ceva euro), fără țară (în ideea că țara lor e acolo unde le este bine), fără religie (pentru că nu mai este cool), aceste creaturi sunt visul de aur al comunismului, sau al nazismului – omul de tip nou. Fără rădăcini, fără credință, fără bun simț. Dar doritori de averi și putere. Ei vor să conducă Romania, cu un scop clar, pe care refuz să îl accept. USR-știi sunt diavoli pe pământ, să ne trezim și să îi tratăm cum merită, până nu e prea târziu !

  • @Mihaela,
   Hooo, fă, ce-ai, a dat strechea-n tine!? Fără mamă au fost animalele pesediste care au ras economia asta, da!? Și este foarte bine că-s fără religie, că asta ne-a tras, ne trage și ne va trage în jos mereu!!! Cine vrea să creadă în ființe imaginare, să creadă la el acasă sau să dea bani din salariul/pensia sa și să plătească pentru cultul de care aparține!
   Despre ce bun simț vorbești, fă? Al lui Șerban Nicolae sau al lui Ciordache? Cât despre averi, madamă, uite-te la averea lui Niță democratul, ăla de-a ras Tractorul.
   DECI, CA O CONCLUZIE, TREBUIE DESFIINȚAȚI ĂȘTIA DE AU NENOROCIT ȚARA ÎN ACEȘTI 30 DE ANI.

   • Nu stiu daca esti o Sosie,sau un dobitoc,pur si simplu
    Dar sa scri aici, intr-un ziar public, probabil cu mii de cititori
    despre ”animale pesediste” si comunisti criminali,
    asa cum o faci in fundul curtii, pe scandurile WC-ului de-acasa”
    inseamna ca esti un frustat la maxim care, sub protectia anonimatului
    ti se permite sa publici asemenea mizerii, aici intre oameni civilizati.
    Cat timp mai apar pe-aici astfel de texte, pe mine m-ati pierdut de cititor!

   • Să îi zici „fa” mamei tale, pentru că a născut un nesimțit. Voi, derbedei vulgari și violenți, vreți să dețineți monopolul opiniilor ? Eu vorbesc despre tradiție și credința, referindu-mă la descreieratii care le calcă în picioare și tu bați câmpii. Să vă ia Dracu, pentru că sunteți frați cu el.

    • Vorbești de bun simț și rușine. Rușine să îți fie, om ipocrit!
     Înjuri că la ușă cortului și vorbești de bun simt, lup moralist!

  • Deja e cam târziu cu anumiți sponsori și susținători au reușit să se infiltreze în multe locuri și o vor mai face pentru ca tinerilor noștri incepe sa li se interzică educația pentru a putea fi masă de manevră!

  • Au iesit toate tarfele psd’iste la spurcat si aruncat cu noroi, Marsi inapoi in gaura de unde ati iesit, spurcaciunilor ce sunteti

 7. TRIMITETI USR PLUS LA COSUL DE GUNOI AL ISTORIEI ROMANI !nU VREM SA NE REPREZINTE NISTE NEOMARXISTI,PARTID STRAIN DE TARA SI POPOR,TRIMITETI ACEST PARTID IN GHENA,NUNE REPREZINTA !

 8. USR este un partid din stângă neo-marxistă, pro lgbtq+, pro imigratie musulmană, pentru federalizarea europei, secularist ateu. Partidele de ”dreapta” sunt conservatoare, tradiționaliste, naționaliste. In general democratia – creștină este considerată dreapta clasică. Singurul partid de dreapta din România este UDMR-ul (hihihi! cu adevărat un partid naționalist si conservator), si incearcă să fie PMP indeosebi prin Mihai Neamțu. Partidele de dreapta din Europa: Partidul Popular (Spania), Partidul Conservator (Anglia), Partidul Lege și Justiție (PiS) in Polonia, Partidul Republican (U.S), FIDESZ în Ungaria etc. Dreapta Populistă este reprezentată de VOX in Spania, Lega si Frații Italieni in Italia, Alternativa pentru Germania, etc, etc . In România nu există: partide de dreapta populistă ( PRM a murit), extrema dreaptă ( Noua Dreaptă e foarte slabă), extrema stângă (anarho-sindicaliștii, partide marxiste, partide troțkiste) sau partide ecologiste. Viața politică din România se limitează la partide pro pesediste si partide anti pesediste ori TFL-isti si anti-TFL-isti.

 9. Cei de la usr au încălcat legea. Legea, indiferent cât de bună sau cât de rea este în momentul acesta, spune că jurământul pentru a fi valabil și legal trebuie făcut cu mâna pe constituție și Biblie. În momentul în care această lege se va schimba și nu va mai prevedea această obligativitate, atunci consilierii locali sunt liberi să nu mai pună mâna pe Biblie și constituție. Din punct de vedere juridic mandatele acestor consilieri sunt lovite de nulitate absolută.

 10. Scandalizaților, dacă tot puneți accent pe Constituție poate vă mai amintiți și că aceasta garantează libertarea religioasă care se traduce și în lipsa religiei.

 11. Suntem in sec.21 , intr-un stat laic european si consider comentariile articolului dvs. total neavenite si chiar de rea credinta ! Credeti ca onoarea si cinstea unui om stau intr-un juramant si intr-o formula declaratorie religioasa ? Situatia politica a Romaniei a aratat foarte clar ca nu au ajutat la nimic crucile si juramintele pe biblie a politicienilor care s-au perindat in administratiile publice locale ale tarii. Avem nenumarate cazuri cu juraminte si declaratii pe biblie care s-au soldat cu puscarie, dosare penale etc, etc. Sugerez presei brasovene sa isi cantareasca serios comentariile tendentioase la adresa membrilor USRPLUS ! Trebuie sa realizati ca timpurile se schimba , vin oameni noi , cu comportamente diferite , tiparele vechi dispar,, asa ca este preferabil pentru audienta dvs. sa va adaptati noilor vremuri. Calitatea unui primar sau consilier se masoara prin competenta , cinste , respectarea legilor tarii,si prin devotamentul binelui public !…juramantul pe biblie , semnul crucii nu sunt nici pe departe garantia unui bun slujbas public !

  • HAOS!!!Prin acest cuvant se traduce comentariu dvs!Sunt cazuri (chiar la conducerea tarii)care au jurat cu mana pe constitutie ca vor respecta legile tarii…si nu le respecta…atunci sa nu mai avem constitutie!!!Chiar nu aveti nici un pic de decenta ,nici macar in limbaj??Aceasta este schimbarea „timpurilor”??RUSINE!!!!pRIN ACEST COMENTARIU,STIMATA DOAMNA ATI DEMONSTRAT CLAR tendinta neo-nazista a acestui partid hibrid constituit 85% de catre straini pe teritoriul tarii noastre!Suntem prin definitie un popor crestin…si daca nu va place acest lucru,daca nu va convin valorile acestei tari….plecati dintre noi!Si acesta nu a fost un indemn la haos(ca al domniei voastre)ci la NORMALITATE!!!

   • @hAnonim,
    Hoooo….brrrrr….nebune. Nu trebuia să te târăști în patru labe prin vreo curte de biserică, să lingi niște oase vechi și să pupi ce-au popii sub sutană?

  • Care este diferența dintre USR și PCR, toți ați încercat sa loviți în poporul ortodox roman , numai Stalin a mai procedat ca voi! Iar dacă lumea se schimba ce faceți cu părinții și bunicii voștri?, la lada de gunoi, hai sctir, nu le-a ieșit comuniștilor, nu o sa va iasă nici vouă, și asta pentru ca loviți în ce avem mai sfânt : credință noastră ortodoxa!

 12. Bravo lor! România este stat laic. Și dacă toți care au avut funcții de genul, de treizeci de ani încoace, au jurat cu mâna pe biblie, cu ce ne-a ajutat?

  • Vrei sa-mi di un exemplu de stat „LAIC”!
   de ce te repezi cu asemenea calificari? Prevazut inConstitutia acelui Stat?!
   Aici s-a publicat Juramantul Regelui CAROL I din 1865!
   Sau juramantul Rostit de Regele Ferdinand Intregitorul de Tara!!
   De unde ai scosca Romania este Stat Laic?
   In Istoria tarii doar Gheorghiu Dej si Ceausescu n-au jurat pe Biblie!
   Asta inseamna ca suntem Stat Laic? Adica ,de juram pe Biblie,
   Cel de Sus trebuie sa ne mareasa salariul sau pensia??

   • Romania ESTE stat laic. Romania este guvernata de constitutie si de legi, iar toate religiile sunt egale. Mai documenteaza-te.

 13. Se minuneaza oile ca mai sunt si oameni care nu cred in basme si in zei, primitivilor!

 14. Eu zic ca autorul sa mai citeasca legile.
  Romania nu e un stat religios. Nu avem religie de stat.
  Conform constitutiei sunem liberi sa credem sau sa nu credem.
  Libertatea constiintei este garantata de constitutie.

  • De ce nu pe ,,Manifestul partidului comunist ( Marx), pe ,,cărticica Roșie ( Mao) sau chiar Mein Kampf ( Adolf Hitler). Chiar de ce nu? Ce, nu sunt cărți? Important este ce îți dicteză conștiița și după cum vezi oferta e generoasă. Ce atâtea idei retrograde ( Biblia) și fițuici în care nu crede nimeni ( Constituția). Când ai dreptate ai, ce să zic.

 15. FOARTE BINE!!!!

  Ce-i cu prosteala asta religioasă!? De ce cu mâna pe Biblie? De ce nu cu mâna pe „Rahan”? Sau o altă carte de ficțiune? Cât despre Constituție, acesteia trebuie să i se aducă de urgență îmbunătățiri și clarificări.
  BRAVO LOR! Oricum, textul acestui „jurământ” trebuie modificat de urgență și adus la o formă civilizată, actuală.

  • Prin juramantul pe Biblie (optional)
   …pe care magistratul i-l pune in vedere martorului aparent pare doar o forma fara fond in Politica (caci nu vad utilitatea practica si doar„necesitatea” din care ar fi izvorit aceasta procedura, Daca cel cu sau fara constiinta nu este impresionat , nu isi va schimba marturia intr-un sens sau altul „din cauza” Bibliei) Dar este si o forma anti-fond, la multele interdictii referitoare anume la juramant prezente in Biblie. in Vechiul Testament si Noul Testament Se stie, marturia mincinoasa este sanctionata doar pentru continutul ei fals cu scopul de a induce in eroare justitia,
   Se ajunge astfel ca, din cauza legiuitorului si in pofida Scripturii, insusi Dumnezeu sa fie luat drept martor al faptelor noastre e, intre care unele sunt si mincinoase. Nu imi pot abtine o trimitere la Cioran ne-a lasat comentariul acid pe care l-a facut odata pornind de la imaginea unei batrane aflata in sala de asteptare a unui dispensar, ce se roaga lui Dumnezeu pentru sanatatea si bolile ei, si constata ca ar avea pretentii si anume de a-si inchipui ca divinitatea este la „cheremul” sau… Dar daca pe tema rugaciunii… Cioran ar putea fi contrazis, in cazul juramantului ,Nu !! pentru ca ca semanam cu „batrina ” ce il aduce pe un Dumnezeu-martor ori de cate ori juram pe Biblie.
   Ce sa le explici proletarilor astora de aici, „chestii”cu trestii…
   Problema juramantului pe Biblie nu se opreste aici, iar legiuitorul a introdus aceasta forma si in procedura INVESTIRII in functie a demnitarilor !
   Insa, intamplator destul de recent, un fost inalt demnitar executiv al USR, la putin timp dupa biblica sa investire, ia masura obligarii functionarilor din minister … de a inlatura icoanele din birouri, ceea ce pare astfel,o Dumnezeiasca … in-consecventa.
   E adevarat, cu un singur amendament: a fost facuta cu multa reclama, desi altele erau problemele stringente de rezolvat, incat gestul mi s-a parut o simpla fatarnicie de politician ce isi imagina ca va apare in ochii publicului drept o persoana energica, ce ia masuri ca subordonatii sa nu mai stea cu capul … printre sfinti, ci sa munceasca mai atent pentru popor!! Ei,hai !!.
   Intamplator, e posibil sa mai existe o in-consecventa indusa in forul interior al demnitarului anti-icoane, cauzata tot de noul legiuitor ce l-a pus sa jure pe Biblie, avand in vedere faptul ca, anterior, acesta mai fusese investit in functie de „top” (chiar daca supleant…) si in monoliticul regim rasturnat ateu-marxist ce excludea …„opiul pentru popoare”.
   Traiasca USR si Primarele nost’!…El cum a votat?!

   • …Este dreptul pe care-l am sa-i cer Curtii (inaintea Mortii! ), daca va hotari ca trebuie sa ispasesc ceva, revendic dreptul de a patimi si de a MURI pentru ADEVAR!
    Adevarul acesta, Onorata Curte, ma trudesc insa zadarnic sa-l cuprind, incercand sa infrunt unul dupa altul, fiecare dintre capetele actului de acuzare, ori fiecare din articulatiunile argumentarii domnilor procurori. Patru ani in detentie mi-am cercetat toate actele, cautand sa aflu in activitatea mea publica UNUL DE CARE MA-S PUTEA CAI . N-am gasit! In asemenea conditii Onorata Curte poate sa hotarasca in privinta mea orice! Un singur lucru o pot asigura de pe acum, cand am inca integritatea mea corporala si a facultatilor mele sufletesti: ca pana in ultimul meu ceas o sa dorm bine!
    Onorata Curte, termin rugandu-va sa- mi iertati ca am spus lucrurilor pe nume dar eu CRED IN ADEVAR, si stiu ca nu e putere in lume mai mare decat Adevarul .Sa va ajute Dumnezeu , domnilor judecatori, sa fiti nu judecatori drepti, ci JUDECATORI ADEVARATI !”

    Mircea VULCANESCU
    (3 martie 1904 – 28/29 octombrie 1952) Extrase din Ultimul Cuvânt al lui Mircea Vulcănescu rostit în data de 15 ianuarie 1948 în fața “Tribunalului Poporului”

  • Nu exista sa juri cu mana pe biblie nicaieri in constitutie! Romania este un stat laic nu crestin! Bravo lor pentru curaj!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.