Junii tineri au primit lentele si buzduganele in Duminica Pastelui.

Junii tineri au primit lentele si buzduganele in Duminica Pastelui.

0 105
A doua zi, cei 32 de tineri care continua traditia au plecat la stropit pe la casele cu fete nemaritate din Schei. Gazdele i-au primit cu oua rosii si cozonac iar junii au stropit fetele cu parfum pentru a fi proaspete si infloritoare tot anul. Martea cu placinte si aruncatul in tol de joi sunt alte datini pe care junii le celebreaza in aceasta saptamana.
Cei 32 de tineri care compun Grupul Junilor s-au intalnit in Duminica Pastilor in Biserica Sfantul Nicolae din Schei, pentru a primi din mana preotului buzduganele si lentele sfintite.  Aceleasi pe care inaintasii lor le-au purtat si in vremuri in care tricolorul era interzis, spune Vasile Bidet – presedintele Uniunii Junilor din Schei
Preotul paroh de la Biserica Sfantul Nicolae a citit lista anuala a Junilor si le-a inminat buzduganele si lentele noilor serji ale tinerilor. Dupa acest moment solemn, junii tineri si-au prins la palarii panglici tricolore, iar vataful si armasii s-au incins cu rujile colorate in rosu, galben si albastru. La final au iesit in Piata Unirii unde au jucat hora si au aruncat pe rand buzduganul spre cer. A doua zi de Paste, in frunte cu lautarii, anume tocmiti pentru aceasta zi, Junii tineri au colindat cartierul oprindu-se la toate crucile unde au cantat Troparul Invierii, spre admiratia trecatorilor si localnicilor.
Apoi junii au intrat in toate casele cu fete nemaritate in care au fost invitati iar gazdele i-au primit pe tineri cu o gustare, oua rosii si cozonac.
Junii au stropit fetele cu parfum dupa cum este datina in Schei iar ritualul s-a incheiat in fiecare casa cu hora junilor.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.