Junii si-au comemorat raposatii

Junii si-au comemorat raposatii

0 95
Junii Brasoveni si-au pomenit rudele si inaintasii „adormiti intru Domnul”  in Duminica Floriilor. La Biserica Sfantul Nicolae din Schei, cele 7 cete de juni au participat la parastasul de pomenire a junilor decedati, ale caror nume au fost pastrate in catastife vechi de sute de ani.
Parastasul din Duminica Floriilor este a doua manifestare, dupa „iesirea cu surla” de Buna Vestire din traditiile de primavara ale Junilor Brasoveni, care reinvie o data cu sosirea primaverii. De Florii, au fost comemorati toti junii morti, chiar daca unii dintre ei nu mai rude care sa-i pomeneasca si sa le aprinda o lumanare. Junii, cei mai multi in costumele lor traditionale si purtand steagurile cetelor, au adus de dimineata la biserica o coliva mare, colacei si vin.
Dupa Liturghia de Florii a fost oficiata slujba religioasa de parastas; bucatele sfintite au fost apoi impartite celor prezenti in biserica. Urmatoarea iesire a junilor va avea loc in Duminica Pastelui, anunta Vasile Bidet – presedinte Uniunea Junilor Brasoveni.
Dupa slujba Junii s-au intalnit in jurul meselor intinse la o agapa frateasca tot spre pomenirea mortilor.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.