Junii n-au gasit fete nemaritate in Schei

Junii n-au gasit fete nemaritate in Schei

0 65

Scheii Brasovului duc lipsa mare de fete nemaritate. Nu este concluzia vreunei statistici demografice sub Tampa ci o descoperire facuta de Junii brasoveni, iesiti la stropit, dupa datina, a doua zi de Pasti. In acest an, pastrarea traditiei a fost mai anevoioasa decat de obicei. Fie ca cele mai multe dintre tinerele cartierului istoric si-au pus pirostriile in ultima vreme, fie ca Junii n-au stiut pe la ce poti sa bata, obiceiul stropitului era gata-gata sa le lase neparfumate pe frumoasele Scheiului. Ca sa implineasca datina, tinerii brasovecheni au intrat si in curtile proaspetelor doamne. Aici au incins horele incepute in strada, acompaniata de muzica tarafului ce a insotit alaiul pe stradutele intortocheate ale Scheiului.
Asa cum si numarul fetelor cautate de Juni s-a imputinat anul acesta, si recipientele folosite in trecut la stropit si-au redus dimensiunile. La originile obiceiului tinerii obisnuiau sa colinde strazile inarmati cu galeti pline cu apa. Nevinovatul stropit se transforma intr-o imbaiere in toata regula, iar fetele ramaneau ude leoarca dupa trecerea alaiului. Astazi, manierele au castigat teren in fata traditiei; galeata a fost inlocuita cu o sticluta delicata cu parfum.
In calendarul actiunilor traditionale ale Junilor tineri, stropitul urmeaza strangerii cetei la biserica, la slujba din prima zi de Pasti. Preotul inmaneaza cetelor steagurile si transmite poruncile pe care acestea le au de indeplinit pana in Duminica Tomii. Atunci are loc impresionanta parada calare a Junilor brasoveni, eveniment care inchide de altfel si ciclul de manifestari dedicate Zilelor Brasovului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.