Junii le scot duminică la joc pe băiatele din Şchei-Pajişte

Junii le scot duminică la joc pe băiatele din Şchei-Pajişte

0 160

Jocul strămoşesc al junilor are loc duminică în Şchei. Hora Junilor, sârba, brâul sau braşoveanca vor fi jucate la Crucea Dreptăţii de junii tineri îmbrăcaţi în frumoasele veşminte tradiţionale

Jocul strămoşesc al junilor are loc duminică în Şchei. Hora Junilor, sârba, brâul sau braşoveanca vor fi jucate la Crucea Dreptăţii de junii tineri îmbrăcaţi în frumoasele veşminte tradiţionale.
Societatea Junilor Dorobanţi şi Uniunea Junilor din Şchei şi Braşovul Vechi organizează duminică tradiţionalul Joc strămoşesc de la Crucea Dreptăţii.
Potrivit Junelui Dorobanţ Florin Nistor, este un joc care aminteşte de popasul pe care îl făceau şcheienii în drumul lor spre Tâmpa î’n preziua Rusaliilor.

Jocul strămoşesc este una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase tradiţii din Şchei şi constituie unul din rarele momente când, alături de juni, pot fi admirate băiatele din Şchei-Pajişte, înveşmântate în frumosul port tradiţional.
Vor fi prezentate jocurile strămoşeşti pe care tinerii trebuie să le cunoască pentru a fi integraţi în viaţa socială a adulţilor din Şcheii Braşovului :
Jocul de la Crucea Dreptăţii este ultimul joc strămoşesc din cele patru, care au loc în fiecare an în Şcheii Braşovului.

Jocul strămoşesc este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional.
Sărbătoarea face parte din calendarul de activităţi ale Junilor şi este un proiect finanţat din bugetul Municipiului Braşov. În caz de vreme nefavorabilă, jocul va fi reprogramat pentru duminica următoare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.