Junii au incheiat „Zilele Brasovului”

Junii au incheiat „Zilele Brasovului”

0 163

Sarbatorile dedicate orasului de sub Tampa, ajunse anul acesta la editia cu numarul sapte, au fost incheiate duminica, 4 mai, cu spectacolul oferit an de an, in Duminica Tomii, de Junii Brasovului. Mii de oameni au iesit pe strazile orasului pentru a admira traditia de suflet a brasovenilor: coborarea Junilor in Cetate. Traseul urmat de juni a fost Piata Unirii, Livada Postei, strada Republicii, Piata Sfatului si Pietrele lui Solomon, unde a avut loc traditionala serbare campeneasca.
Cele sapte grupuri de juni, Tineri, Batrani, Curcani, Brasovecheni, Dorobanti, Rosiori si Albiori, in frunte cu vataful, armasul si stegarul, imbracati in costume traditionale specifice fiecarui grup, urcati pe cai impodobiti cu salanguri, au salutat si anul acesta brasovenii, dar si turistii aflati in orasul nostru, cu traditionalul „Hristos a Inviat”.
Coborarea Junilor in Cetate a inceput in Piata Unirii, de unde ei au plecat spre centrul vechi al Brasovului pana la Prefectura, destinatia finala fiind Pietrele lui Solomon. Aici, rand pe rand, fiecare grup al junilor a dansat in fata spectatorilor dupa care au petrecut pana seara tarziu in cadrul unei serbari campenesti.

Radacinile sarbatorii
Junii Brasoveni reprezinta un complex de obiceiuri care combina practici pre-crestine cu manifestari crestine pentru a reda vechiul mit al mortii si renasterii rituale a timpului calendaristic. Radacinile sarbatorii se pierd in negura timpurilor. Nu se mai stie astazi daca sarbatoarea era la origine un ritual de initiere a tinerilor sau daca marca singura zi a anului in care populatiei romanesti ii era permis sa intre liber in orasul sasesc Kronstadt/Brasov.
Unele din costumele lor elaborate sunt vechi de peste 150 de ani, iar cel mai migalos lucrat are peste 40000 de paiete stralucitoare si cantareste aproape 10 kilograme !
Sarbatoarea Junilor Brasoveni se desfasura in trecut pe parcursul a zece zile: incepea pe 25 Martie, de Blagovestenie, o importanta sarbatoare in calendarul popular si bisericesc, continua in Duminica Floriilor si dura apoi inca opt zile incapand cu Duminica Pastelui.
Sarbatoarea era organizata cu minutiozitate: erau reguli precise cu privire la intrarea si iesirea din ceata Junilor, aveau loc acte rituale la anumite momente bine alese in anumite zile, erau interdictii de varsta impuse participantilor, se organizau mese rituale, dansuri rituale (cateaua, hora), se foloseau obiecte rituale (surla, buzduganul), aveau loc practici de fertilitate si virilitate, etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.