Junii au impartit placinte in Piata Unirii

Junii au impartit placinte in Piata Unirii

0 86
Dupa ce au jucat hora si au invitat trecatorii la aruncatul buzduganului, tinerii i-au cadorisit cu placinte pentru a strange fonduri necesare activitatilor din Saptamana Luminata. La sarbatoarea junilor au asistat multi brasoveni, admiratori ai traditiilor Scheiului.
Obiceiul junilor tineri „Martea cu placinte” a fost reluat in ultimii trei ani dupa ce fusese abandonat in ultima vreme. In trecut, datina consta in urcarea junilor pe Coasta Prundului impreuna cu famiile; aici, dupa ce se incingea hora si se arunca buzduganul, junii tineri se ospatau cu mai multe feluri de placinta cu branza si cu fructe si beau din vinul oferit de vataf. Anul acesta, evenimentul s-a celebrat in Piata Unirii unde totul a inceput cu Troparul Invierii.
Apoi s-a incins hora junilor care a culminat cu aruncarea buzduganului spre cer de catre fiecare june; si specatori au fost invitati sa incerce acest obicei unic din Schei.
La final toata lumea a fost servita cu placinte, pe care unii dintre spectatori le-au si platit.
Urmatoarea intalnire a junilor are loc astazi; in Piata Unirii, incepand cu ora 18, toti iubitorii traditiilor Scheiene sunt asteptati la Aruncatul in Tol, una din cele mai spectaculoase datini ale Junilor.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.