Junii au iesit la stropit a doua zi de Pasti

Junii au iesit la stropit a doua zi de Pasti

In Lunea Mare, baietii din grupul de juni tineri au intrat pe la casele oamenilor din Schei si au stropit fetele cu parfum, dupa care s-au asezat la rand sa li se puna flori in piept. Gazdele ii servesc in fiecare an cu vin, cu o mica gustare dar si cu oua rosii si cozonac.

Cum in Schei nu prea mai sunt fete necasatorite, si doamnele au luat parte anul acesta la traditie. Ritualul s-a incheiat, in fiecare curte vizitata, cu hora junilor.
In Lunea Mare, baietii din grupul de juni tineri au intrat pe la casele oamenilor din Schei si au stropit fetele cu parfum, dupa care s-au asezat la rand sa li se puna flori in piept.
Gazdele ii servesc in fiecare an cu vin, cu o mica gustare dar si cu oua rosii si cozonac.
Cum nu mai sunt multe fete nemaritate in Schei, junii au vizitat si alte familii, unde au stropit cu parfum doamnele in toata firea.juni crucea dreptatii1
Traditia stropitului cu parfum dateaza de sute de ani in Schei iar la origine obiceiul presupunea aruncarea la propriu a fetelor in apa.
Doamna Camelia Creanga a fost si ea stropita cu parfum de actualul sot, care este june. In urma 20 de ani si-au unit destinele iar baiatul lor ii calca pe urme tatalui.
Sarbatoarea este specifica Transilvaniei iar junii incearca sa o pastreze vie, la fel ca si alte traditii precum Martea cu Placinte sau Aruncatul in tol, care va avea loc vineri.
Duminica Tomii incheie Saptamana Luminata cu parada Coborarii junilor in cetate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.