Junii 007

Junii 007

0 96

Ca sa fii James Bond, trebuie sa te pricepi la scris. Regula functioneaza cel putin la Brasov, unde tinerii prozatori iesiti de pe bancile Facultatii de Litere semneaza sub indicativul celebrului agent secret britanic. Junii 007 se numeste antologia ?n care sunt reunite anul acesta texte ai caror autori fie mai sunt ?nca studenti, au absolvit deja modulul clasic sau frecventeaza cursurile de masterat ale Facultatii de Litere.


Junii 007 reprezinta rodul unui experiment ?nceput ?n 2003 sub obladuirea profesorilor de Andrei Bodiu si Caius Dobrescu. Cei doi reuneau atunci ?ntr-un volum scrierile multor studenti de-ai lor, ?n ?ncercarea de a impune pe piata produsul imaginatiei celor pe care ?i scolisera.


Anul acesta, demersul este continuat de acelasi Bodiu, avandu-l alaturi de aceasta data pe colegul sau de catedra Alexandru Musina. Lansarea volumului a avut loc la Casa Baiulescu, ?n prezenta semnatarilor fragmentelor de proza, a eseurilor ori poeziilor cuprinse ?n antologie.


Cu ocazia lansarii, Bodiu a reamintit prejudecata ce functioneaza mecanic ?n sanul Literelor romanesti, potrivit careia tot ce se petrece ?n centre universitare consacrate precum Bucuresti, Cluj sau Iasi este automat de calitate. Volumul proaspat scos pe piata este doar ultimul exemplu, crede Bodiu, al calitatii studiilor filologice ce se fac la Brasov, al talentului studentilor si competentei profesorilor, cu nimic mai prejos decat prestatia din mediile cu traditie mai ?ndelungata ?n studiul literelor decat cea a Brasovului.


Alexandru Musina crede ca un asemenea volum ar fi rezistat, sub aspectul calitatii estetice si al profunzimii textelor, ?n orice alt context ar fi fost lansat. Musina este convins ca noul James Bond al literaturii romanesti poate sa se gaseasca deghizat sub ?nfatisarea si pseudonimul unuia dintre semnatarii textelor selectate pentru antologie, asteptand sa impuste vreun premiu literar.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.