Juganirea lui Martinica

Juganirea lui Martinica

0 197

Undeva, in judetul Arges, calugarii manastirii Cotmeana cresteau de mai bine de zece ani un urs botezat nu din cale-afara de inspirat Martinica. In curtea asezamantului monahal, dihania blanoasa nu s-a bucurat de prea mare atentie. Ba din contra: se pare ca animalul nu prezenta doar semnele deselor infometari la care era supus in cusca in care il tineau calugarii. Pe bot purta si urme de arsuri de la zecile de tigari stinse, daca nu chiar de catre slujitorii Domnului, de catre turistii ce se intamplau sa treaca pe la manastire.


Asa se face ca animalul a ajuns in rezervatia Libearty din Zarnesti, dupa ce coordonatoarea programului desfasurat aici – Cristina Lapis, directoarea Asociatiei Milioane de prieteni – a aflat de chinurile pe care soarta i le rezervase ursului la Cotmeana.


Intrarea in rezervatie, unde urmeaza sa se bucure de niste conditii incomparabile cu cele de la manastire, a trebuit insa platita cu un mizilic de tribut chirurgical. Martinica a fost castrat, asemenea celorlalti ursi ce populeaza rezervatia din apropierea Zarnestiului, de catre o echipa de veterinari. Titularul interventiei a fost Liviu Harbuz, presedintele Asociatiei medicilor veterinari din Romania.


Operatia nu a fost o anonima juganire, fie ea a unui ditamai ursul, ci a fost filmata de o echipa de operatori si reporteri speciali de la Animal Planet. Care s-au bucurat de un statut privilegiat in luarea de imagini de la operatia de emasculare a lui Martinica. Doar ei au avut voie sa se gaseasca de partea cealalta a liniei de demarcatie care i-a separat pe reporterii mioritici de locul faptei. Astfel ca, incercand sa surprinda imagini de la eveniment, cameramanii brasoveni abia au avut loc sa-si strecoare obiectivele printre picioarele oaspetilor alogeni, vizibili mai bine dotati tehnic decat colegii lor de breasla din partea locului.


Chiar si in conditii atat de vitrege de filmare, telespectatorii brasoveni au putut vedea juganirea lui Martinica aproape in detaliu. De la tranchilizarea ursului cu ajutorul unei doze cu narcotic lungi cat o zi de post si pana la trezirea animalului din amorteala.? Avand la mijloc scena scoaterii pacientului din cusca speciala si intinderea sa pe un pat de operatie improvizat pe jos. Mainile dextere ale veterinarului sef au dezinfectat locul faptei, dupa care au sectionat cu precizie. O scena care s-a bucurat de toata compasiunea cameramanilor barbati prezenti la eveniment, care au simtit o senzatie stranie in zona inghinala.


La finele interventiei, ursul sedat si intins pe spate a oferit publicului imaginea unui abdomen puternic impregnat de culoarea albastra a dezinfectantului. Martinica va mai petrece inca zece zile in cusca lui speciala inainte de a fi lasat sa zburde alaturi de semenii prin rezervatia Libearty. Ursului ii va lua ceva timp pana sa se obisnuiasca. De zece ani, n-a vazut in jurul sau decat oameni, daca pot fi numiti asa cei care i-au stins tigari pe bot, fie ei calugari sau turisti evlaviosi.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.