Judetul Brasov din nou bantuit de rabie

Judetul Brasov din nou bantuit de rabie

0 52

In prima jumatate a anului in curs au fost localizate in judetul Brasov 12 focare de rabie. Cele mai multe transmiteri ale acestei boli s-au facut prin vulpi, venite dupa prada pe langa asezarile rurale, aceasta cu toate ca vanatorii, cunoscatori ai obiceiurilor animalelor salbatice, au pus momeli cu cele necesare imunizarii pe cale orala a animalelor salbatice din zonele focarelor si nu numai. In acest fel au si fost stinse sapte din cele 12 focare.
Actualmente carantina este impusa in Prejmer, Comana de Sus, Soars si, mai ales, Jibert, cu doua focare de rabie dovedite a fi provocate de o vulpe si o pisica.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta animalelor Brasov neatingerea cadavrelor de animale, mai ales a celor gasite in padure sau in camp, si anuntarea imediata a autoritatilor locale.
Se recomanda ca, in caz ca o persoana este muscata de un animal, salbatic sau de casa, aceasta sa se prezinte de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase pentru tratamentul de specialitate.
Deasemenea se mai recomanda ca oamenii sa-si tina animalele (mai ales caini si pisici) in ograda, altfel acestea, daca sunt gasite vagabondand, vor fi eutanasiate ca animale fara stapan.
Este bine ca aceste recomandari sa fie urmate, caci boala, netratata la timp, duce la encefalomielita si apoi deces.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.