Judetul Brasov cere sprijin deputatilor pentru aeroport

Judetul Brasov cere sprijin deputatilor pentru aeroport

0 126

Proiectul construirii Aeroportului International Brasov – Ghimbav a intrat in impas, in urma blocarii treceri ordonantei prin care se face transferul terenului, in Camera Deputatilor. Pentru marti B.P. a decis introducere spre dezbatere in plen a OUG 41/2007. Consiliului Judetean Brasov se adreseaza prin memoriul de mai jos tuturor parlamentarilor pentru a da un vot pozitiv ordonantei deblocand astfel proiectul.

AJUTATI BRASOVUL!
SPRIJINITI PROIECTUL AEROPORTULUI INTERNATIONAL
BRASOV – GHIMBAV!

Membrilor Camerei Deputatilor

Proiectul construirii Aeroportului International Brasov – Ghimbav are nevoie de sprijinul si de sustinerea Dumneavoastra. Prin votul pe care sunteti chemati sa-l dati astazi, in favoarea proiectului, acordati o sansa celei mai mari investitii care se realizeaza in judetul Brasov si implicit dezvoltarii unor judete greu incercate de efectele restructurarii industriale si ale crizei economice – Brasov, Covasna si Harghita. Va cerem votul pentru un proiect care a fost sustinut de doua guvernari: guvernarea Adrian Nastase (2000 – 2004) si guvernarea Calin Popescu-Tariceanu (2004 – 2008). Guvernul Nastase si-a dat acordul pentru proiectul aeroportului inca din anul 2002.

OUG 41 are avizul comisiilor parlamentare de specialitate
In momentul de fata, proiectul aeroportului a ajuns intr-un punct critic, in conditiile in care situatia terenului aferent acestei investitii este incerta. Guvernul Tariceanu a alocat Consiliului Judetean Brasov, prin Ordonanta de Urgenta nr. 41/2007, 200 de hectare pentru construirea obiectivului. Transferul de proprietate s-a facut de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, terenul fiind inscris in Cartea Funciara de catre Consiliul Judetean Brasov in anul 2007. In baza acestei ordonante, Consiliul Judetean Brasov a organizat o licitatie internationala si a incheiat un Contract pentru concesionarea proiectarii, constructiei si operarii viitorului aeroport, cu firma canadiana Intelcan Technosystems Inc., castigatoarea licitatiei, inca din anul 2007.
Realizarea acestui proiect pe actualul amplasament, studiat si propus de IPTANA, cuprins inca din anul 1993 in Planul National de Amenajare Teritoriala a Romaniei (PATN), a fost avizata favorabil de catre ministerele de resort.
Ordonanta a fost aprobata de Senatul Romaniei (iunie 2007), dupa care a fost avizata in unanimitate in cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor (2007), iar in Comisia pentru agricultura a Camerei a primit avizul favorabil, cu 25 de voturi pentru si 3 abtineri. Cu toate acestea, in sedinta din 24 februarie 2009, plenul Camerei Deputatilor a retrimis-o Comisiei pentru agricultura spre a fi din nou analizata. In aceste conditii, proiectul Aeroportului International Brasov – Ghimbav este blocat pana cand situatia terenului va fi reglementata, prin votul din Camera Deputatilor.

Nu dorim sa facem afaceri imobiliare cu terenul destinat aeroportului!
Ingrijorator este faptul ca actuala stare de lucruri intervine tocmai in momentul in care negocierile cu bancile s-au incheiat, montajul financiar a fost pus la punct si mai multe institutii bancare romanesti si straine sunt pe punctul sa acorde finantare pentru realizarea aeroportului. Inclusiv oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare s-au interesat de proiect si au incredere in el, dorind deasemenea sa finanteze investitia. Lipsa unui vot final pentru OUG 41/2007 din partea Parlamentului s-a constituit in permanenta intr-o mare problema in cadrul negocierilor cu bancile si investitorii, facand imposibila pana astazi trecerea la predarea amplasamentului catre constructor.
Suparafata alocata Proiectului a fost fundamentata de specialisti romani si straini fiind certificata si de un audit realizat de firma de consultanta Mott MacDonald, o autoritate recunoscuta la nivel mondial. La determinarea suptafetei viitorului Aeroport s-s tinut cont de legislatia si normele romanesti si internationale in vigoare, exemplificam doar cateva: Legea 50/1991, Reglementari Aeronautice Civila Romane, Reglementarilor ICAO Anexa 14 si RACR – AD – PETA ale Autoritatii Aeronautice Romane
Noi nu dorim sa facem afaceri imobiliare cu terenul destinat aeroportului! Pentru ca sa nu existe niciun dubiu cu privire la destinatia celor 200 de hectare alocate Consiliului Judetean Brasov prin Ordonanta 41, solicitam ca in textul de lege care va aproba respectiva OUG sa se precizeze ca in cazul in care terenul primeste o alta destinatie decat cea de aeroport, Consiliul Judetean Brasov pierde automat dreptul de proprietate asupra acestuia.
Aeroportul International Brasov – Ghimbav se va intinde pe 213 hectare si este proiectat sa faca fata unui flux de un milion de pasageri pe an si 250.000t/an cargo. Prin comparatie, Aeroportul International Cluj-Napoca, aflat in proces de extindere si modernizare, va ajunge la finele lucrarilor sa aiba acelasi numar de pasageri, insa ca suprafata va fi mult mai vast, urmand sa ocupe nu mai putin de 320 de hectare.

OUG 41 a produs efecte juridice, economice, administrative si sociale
In opinia noastra, tergiversarea aprobarii terenului pentru aeroport in Camera Deputatilor, este nejustificata si nu se intemeiaza pe ratiuni de natura juridica sau economico-sociala. Practic, o asemenea atitudine zadarniceste toate eforturile pe care administratia Judetului Brasov le-a depus inca din anii ’90 pentru realizarea aeroportului, o conditie esentiala pentru restructurarea economica a judetului nostru care a pierdut peste 150.000 locuri de munca in ultimii ani.
Esential este faptul ca Ordonanta 41/2007 a produs deja efecte. Imediat dupa emiterea, Consiliul Judetean Brasov a intabulat cele 200 de hectare in proprietatea Judetului Brasov, a realizat licitatia internationala pentru proiectarea, construirea, operarea si intretinerea viitorului aeroport, a inceput negocierile pentru schimbul de terenuri cu particularii din zona, a facut studii si proiecte, a obtinut aprobari si avize, inclusiv Acordul de Mediu, a inceput mai multe lucrari de infrastructura. Atat Consiliul Judetean Brasov, cat si partenerul canadian au investit pana acum sume importante pentru pregatirea si demararea proiectului.
Consiliul Judetean Brasov a cheltuit aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, fiind in curs de derulare proiecte premergatoare demararii lucrarilor, precum schimbarea sursei de alimentare cu apa a comunei Halchiu, dezafectarea unor puturi si a unui rezervor de apa de pe amplasament, realizarea actelor notariale pentru schimbul de terenuri cu proprietarii particulari din zona sau costruirea altui drum de acces spre locatia aeroportului. La randul ei, firma Intelcan a cheltuit pana in prezent 2.080.000 de dolari. Exista un pericol real ca in cazul in care Camera Deputatilor decide sa respinga Ordonanta 41, sa se piarda sume foarte mari de bani. Ne intrebam cine va suporta aceste pierderi, in cazul in care aeroportul nu se va face. De asemenea, trebuie subliniat faptul ca de-a lungul timpului, toate fortele politice reprezentate in Consiliul Judetean Brasov au aprobat hotararile privind aeroportul si au sustinut declarativ aceasta investitie, existand intotdeauna un consens politic pe acest subiect.

Aeroportul – sansa de dezvoltare a judetelor Brasov, Covasna si Harghita
Necesitatea unui aeroport international la Brasov nu mai poate fi pusa in discutie. Toate studiile romanesti si straine alaturi de auditul extern au aratat ca atat valoarea proiectului (100 milioane euro), cat si dimensionarea capacitatii (1 milion de pasageri/an si 250.000tone/an cargo) sunt corect determinate, ca o asemenea investitie este fezabila si vitala nu numai pentru dezvoltarea economica a judetului nostru, ci a intregii zone. Viitorul aeroport va deservi inclusiv Covasna si Harghita, consiliile judetene din cele doua unitati administrativ-teritoriale fiind membre in actionariatul companiei de implementare a Proiectilui, Aeroportul International Brasov – Ghimbav SA, alaturi de Consiliul Judetean Brasov, Intelcan Technosystems Inc. Ottawa, Consiliul Local Brasov si Consiliul Local Ghimbav. Un Aeroport international la Brasov va avea un impact extraordinar in ceea ce priveste dezvoltarea turismului in centrul tarii si cresterea numarului de investitii straine, fapt care va determina o restructurare din punct de vedere economic a zonei Brasov – Covasna – Harghita.
Brasovul nu a avut parte niciodata pana acum o investitie straina atat de mare. Intr-un judet macinat de criza economica, in care s-au pierdut peste 150.000 de locuri de munca in perioada postdecembrista si in care somajul este in crestere, tinzand spre 10% (in evidente) din forta de munca – ceea ce inseamna 17 mii de oameni ramasi fara serviciu, este dramatic sa se renunte la o investitie straina care va da o noua sansa intregii zone.
Avand in vedere cele prezentate, va solicitam sprijinul pentru aprobarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 41/2007 privind transmiterea unei suprafete de teren din domeniul public al statului si din administrarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, judetul Brasov, in domeniul public al judetului Brasov si in administrarea Consiliului Judetean Brasov, pentru realizarea obiectivului Aeroportul International Brasov, astfel incat sa se rezolve situatia terenului necesar pentru amplasamentul aeroportului si acest proiect atat de necesar comunitatii judetului Brasov sa fie deblocat.

Cu consideratie,
Ing. Aristotel Cancescu
Presedintele Consiliului Judetean Brasov

16.04.2009

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.