Joia Mare, o zi neagra pentru Crestinatate

Joia Mare, o zi neagra pentru Crestinatate

0 637
Cea de-a patra zi din Saptamana Patimilor este incarcata de semnificatii. Hristos a spalat picioarele apostolilor, la Cina cea de Taina s-a savarsit Taina Sfintei Impartasanii, Domnul s-a rugat in Gradina Ghetsimani, inainte de a fi prins de catre farisei. Joia Mare este cunoscuta in cultura populara drept ziua in care gospodinele inrosesc ouale.
In Joia Mare, credinciosii merg la biserica sa se spovedeasca si sa se impartaseasca.
Seara are loc slujba celor 12 Evanghelii si rostirea cuvintelor „Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamantul pe ape” de catre preot, care va iesi din Sfantul Altar purtand in spate Crucea lui Hristos, spune parintele Danut Benga, protopopul Brasovului
Tot ieri a fost dusa la biserica paine, care va fi sfintita de preot, stropita cu vin si impartita enoriasilor in noaptea de Inviere. In Joia Mare, gospodinele incondeiaza ouale.
Spiritualitatea romaneasca pastreaza legenda care spune ca atunci cand Maria Magdalena s-a intalnit cu jidanii, aceasta le-a spus ca Hristos a Inviat. Ei au raspuns ca atunci cand va invia Hristos, se vor inrosi ouale din cosul ei. Imediat, ouale s-au facut rosii.
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.