Joi si vineri – targ de produse ecologice la Brasov

Joi si vineri – targ de produse ecologice la Brasov

0 103

Brasovul va gazdui, pe timp de doua zile, adica joi si vineri, un targ de produse alimentare ecologice traditionale pentru perioada Pastelui
Targul este organizat de „Slow Food International” si Primaria Brasov, iar la el vor participa circa 20 de alesi dintr-o lista recomandata de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Teoretic, aceasta recomandare este binevenita, caci sanitar-veterinarii isi cunosc clientii, pe cei buni si cei rai. Nu se cunoaste si nu ni se explica obiectivitatea celor care au compus lista cu cei recomandati, si acestia fiind doar niste oameni in preajma Sarbatorilor Pascale.
Brasovenii si turistii care vor trece prin zona Bibliotecii Judeþene „G.Baritiu” in aceste zile vor putea cumpara drob de miel preparat la Rupea, branza de capra de la Critz, cozonaci si paine de casa de la Dragus, gemuri si muraturi de la Saschiz, pastrav in cetina de la Berivoi, branza de burduf de la Bran, palinca de Zalau, mezeluri de casa de la Codlea si produse de carmangerie traditionala de la Sercaia, asa ca sa tot faci aprovizionarea pentru Paste.

Evenimentul se inscrie intr-un program mai amplu de actiuni de promovare a hranei sanatoase si a produselor alimentare ecologice traditionale, targuri si actiuni pe care Primaria vrea sa le organizeze o data sau de doua ori pe luna.
Liana Danila, reprzentantul Slow Food, declara: „Slow Food Brasov a ales cu rigurozitate maxima producatorii care vor participa la acest targ. De-a lungul procesului de selectie, ei au trebuit sa faca dovada ca alimentele comercializate din productia lor sunt realizate folosindu-se doar produse 100% naturale, fara adaosuri si aditivi artificiali. De asemenea, un alt aspect important urmarit de Slow Food Braºov a fost igiena: toti producatorii care participa la acest targ au fost in prealabil verificati si instruiti, atat de catre o comisie a Slow Food Braºov, cat si de catre specialisti ai Directiei Sanitare Veterinare Braºov”,
Despre „Slow Food” se poate spune ca este un ONG international care se opune efectelor degradante ale culturii fast-food si care incurajeaza micii producatori, promoveaza traditiile gastronomice si produsele locale prin programe de educare a gustului. „Slow Food” s-a lansat in 1986, in Italia, extinzandu-se apoi, datorita ideilor benefice, in intreaga lume.
Filiala brasoveana a organizatiei a fost lansata oficial in luna ianuarie, membrii fondatori fiind un grup de entuziasti sustinatori ai traditiilor culinare romanesti.
Scopul filialei Brasov a „Slow Food” este organizarea unor actiuni care sa ofere publicului si cumparatorilor placerea de a redescoperi produse al caror gust a fost uitat datorita grabei si, in parte, snobismului de a cumpara de pe la marile magazine , precum si de a promova produsele si traditiile culinare romanesti
Sa speram in succesul acestei actiuni, ca si a viitoarelor, precum si de un sprijin cat mai mare din partea Primariei Brasov, de data aceasta dezinteresat.

Dan Bota.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.