Jocul de noroc numit fotbal

Jocul de noroc numit fotbal

0 118

Se zice ca dupa o singura partida de fotbal e prematur sa pretinzi ca prestatia protagonistilor ii descrie cu adevarat. Fotbalul mioritic are la indemana un arsenal intreg de replici cu care sa se apere de o judecata pripita, exprimata la cald, imediat dupa o partida execrabila. Selectionerul Piturca a scos cateva de la naftalina cu ocazia conferintei de dupa intalnirea cu Lituania. Fraze neperisabile, care se muleaza manusa (sau jambiera, daca vreti) pe orice meci in care s-a abuzat de picioare si a fost prezervat excesiv capul: „Asa e-n fotbal!”, „Balonul e rotund” si altele asemenea, de parca jocul numit fotbal este terenul de intalnire a tuturor probabilitatilor si imprevizibilitatilor planetare, unde nu merita sa incropesti o strategie pentru ca e sortita din start esecului.
Hai sa-l credem. O partida o fi prea putin ca sa dea masura calitatilor si abilitatilor unor jucatori si ale unui antrenor. Dar doua partide? N-o fi cumva de-ajuns pentru a-ti face o parere? Eu am una dupa cele doua meciuri, cu Lituania si Insulele Feroe. Flacarii aia pusi cu mana de Piturca in teren n-au pic de vlaga. Bataia zdravana si meritata incasata de la ciolanosii de lituanieni ar fi trebuit sa aiba doua efecte. Fie sa-i prabuseasca definitiv, fie sa-i trezeasca in sfarsit din letargia paselor gresite si a ratarilor in serie. Cu 1-0 in fata prapaditilor din Feroe, tricolorii au aratat ca nu se gasesc in nici una din cele doua situatii. Ceea ce complica si mai mult calculele probabilistice din fotbal si il face de-a dreptul un joc de noroc.
Chiar asa de complex sa fi devenit intre timp fotbalul la noi? Daca mai continuam in ritmul asta, baietii de la Federatie trebuie sa se hotarasca sa-l claseze undeva. Fie la aplicatii matematice, eventual cuantice, si sa pretinda facultate+master la selectionare pentru nationala, fie sa-l crediteze mai departe pe Piturca si sa-l incadreze la jocuri de hazard.
Zau asa. Aleatoriul cramponat in gazonul vietii reale. O definitie nimerita, care l-ar unge pe suflet pe Piturca si l-ar ajuta sa anticipeze un rezultat dezastruos inainte de ziua meciului. Pentru ca aleatoriu are o radacina latina care inseamna zar. Prietenul Piti nu stie latineste, dar stie zaruri.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.