Jocul de la Crucea Dreptatii – o superba traditie scheiana

Jocul de la Crucea Dreptatii – o superba traditie scheiana

0 448

Junii Dorobanti au celebrat duminica jocul stramosesc la Crucea Dreptatii. Tinerele perechi si-au etalat frumoasele costume si dansurile specifice, intr-o zona plina de semnificatii pentru populatia scheiana

Junii Dorobanti au celebrat duminica jocul stramosesc la Crucea Dreptatii. Tinerele perechi si-au etalat frumoasele costume si dansurile specifice, intr-o zona plina de semnificatii pentru populatia scheiana.

Dorobantii au jucat la Crucea Dreptatii alaturi de brasovenii care au venit sa ii vada si sa petreaca impreuna pana la lasarea serii.

Zona in care s-au strans cu totii pentru a juca este una istorica, cu o insemnatate aparte pentru scheieni. Este vorba de o marturie despre popasul scheienilor in drumul lor spre Postavarul, in ajunul zilei de Rusalii, cand spre dimineata asteptau rasaritul soarelui si isi aruncau hainele vechi in sus, pentru ca aveau crezul soarelui, cu speranta ca varcolacii sa nu inghita astrul zilei.juni crucea dreptatii1

Tinerele perechi au jucat in costumele traditionale, nu tocmai usor de suportat in arsita de duminica.

Nici aruncarea buzduganului nu a lipsit de la aceasta manifestare, unde si brasovenii veniti sa ii admire pe juni au fost invitati sa li se alature.

Junii au jucat pe langa traditionala hora, si braul, breaza, ardeleana, sarba si brasoveanca, dansuri pe care orice membru al Uniunii Junilor trebuie neaparat sa le stie. Jocul stramosesc de la Crucea Dreptatii organizat de Junii Dorobanti este una dintre cele mai frumoase traditii ale brasovenilor.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.