Jocul de-a ocolitoarea

Jocul de-a ocolitoarea

0 101


La cca. 4 ani, dupa ce au fost stabilite trasesele, celor doua variante de ocolire ale Brasovului cunoscute drept Ocolitoarea mare si Ocolitoarea mica, Ministerul Transporturilor sau Compania Natioanala de Autostrazi si Drumuri Nationale a decis schimbarea traseului inelarei mari pentru care se aprobase deja finantare de la Banca Mondiala inca din 2004.


In ciuda identificarii sursei de finantare, lucrarea, care trebuia sa inceapa in 2005, a fost tergiversata datorita unor „proceduri administrative” (a se citi: interese), nu se stie de la ce nivel, Guvern, Parlament, Presedinteie sau Directia Regionala. Solutia actuala, o propunere de ultima ora, „una de perspectiva pentru dezvoltarea judetului”, dupa cum incerca sa argumenteze, responsabilii de la Bucuresti, este fara discutie o facatura care sa satisfaca anumite interese.


Dupa cum arata noua varianta aproape ca nu se mai poate vorbi nimic despre Ocolitoarea Mare, aceasta pur si simplu nu mai exista. Pe o portiune se suprapune peste ocolitoarea mica, apoi, interesant, pe alta portiune merge paralel cu DN1), cat despre lagatura cu viitoarea autostrada, totul este regandit prin prisma ultimelor interese.


Consilierul judetean independent Iancu Vespasian Augustin, care s-a implicat activ in proiectul ocolitoarei mari? s-a declarat revoltat de decizia conducerii Compania Natioanala de Autostrazi si Drumuri Nationale privind modificarea traseului ocolitoarei mari a Brasovului.


Potrivit declaratiilor sale? “soseaua de centura a municipiului, gandita initial in profil de autostrada, este acum aproape o artera in oras, fara prea mare utilitate in deservirea scopului initial – scoaterea din Brasov a traficului de tranzit”.


Consilierul se arata extrem de surpris fiind in imposibiltate de a raspune la intrebarea ce s-a facut cu cealalta varianta!?.


Printre elementele de-a dreptul bizare exemplificate de Iancu Vespasian, doua ne-au atras in mod deosebit atentia.


Este de neinteles cum pe o lugime de 15 – 20 km, noua varianta propusa, are prevazut un traseu paralel cu DN 1, la o distanta de cateva sute de metri de acesta, de undeva din dreptul Casei Agronomului si pana aproape de Codlea.


Oare cum se vor impaca, la nivel de proprietate cele doua artere (municipiul Brasov si Ministrul Transporturilor), care in prezent sunt aproape suprapuse ca traseu?


Singura explicatie la „ultima facatura” pare a fi ceva interese obscure a celor care au speculat ceva terenuri in zona .


Considerand ca brasovenii si toti cetatenii judetului sunt prejudiciati de aceasta modificare de traseu, Iancu Vespasian a lasat sa se inteleaga in cadrul unei conferinte de presa, ca daca institutiile implicate nu se vor sesiza pentru informa asupra elementelor care au stat la baza fundamentarii acestor modificari, se va adresa in scris pentru a cere explicatii. In plus Vespasian si a anuntat ca va face plangere la Parchet, pentru a se clarifica situatia si pentru a fi trasi la raspundere cei vonovati.


Speram sa ni se faca dreptate si sa intram in randul lumii, nu de alta, dar, probabil cu buna stiinta, Bucurestiul a persecutat mereu Brasovul, oras care, ca potential reprezinta un reper important pentru Romania.


Din punct de vedere al autoritatilor centrale Brasovul se afla pe …nicaieri. Ca dovada, ca avem dreptate, citam din “conceptul strategic de dezvoltare a Romaniei”. ?


MEGA poli metropolitani sunt prevazuti a fi: Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj si Iasi. Brasovul este categorisit drept pol national OPUS cu potential metropolitan pe termen.


Pe care termen?? La pastele cailor, in ritmul in care ne miscam cu infrastructura, vitala pentru dezvoltarea potrivit potentialul judetului. Autostrada a fost carotata in fel si chip, ocolitoarea mutilata, pentru aeroport s-au votat de trei ori acte nefolositoare.


Poate ca este timpul sa le-o spunem (cerem) autoritatolor centrale – lasati prostiile!


?


Bianca Sorescu


?


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.