Jocul calusarilor in saptamana Rusaliilor

Jocul calusarilor in saptamana Rusaliilor

0 148

La patruzeci de zile de la Invierea Domnului, de Inaltare sau de Ispas, intreaga suflare a satelor romanesti merge la biserica cu oua rosii, asista la slujba si isi cinsteste eroii, caci aceasta zi a fost aleasa pentru a-i celebra. In ajun insa, femeile au profitat de noaptea sacra a Ispasului, in care se spune ca infloreste si se scutura alunul, planta cu virtuti magice deosebite. Crengile de alun culese in acest moment sunt investite de traditia multor popoare cu virtuti magice.
Un fapt mai putin cunoscut este traditia romaneasca legata de fructul alunului. Acesta creste intr-un conglomerat numit „calus”. Se pare ca denumirea dansului magic „Calusul” vine de aici. Calusarii constituie o unitate de executanti ai unor ritualuri ce presupun o legatura la fel de stransa ca aceea a „calusului” de alun. In dansul magic al „Calusarilor” exista un moment numit „doborarea din calus” care se petrece atunci cand unul dintre oficianti este doborat la pamant cu steagul de alun. In timpul functiei lor, calusarii sunt consubstantiali cu sacralitatea alunului.

Puterea magica a calusarilor
Calusarii se joaca in timpul Rusaliilor, moment nefast in care domneste teama de puterile malefice ale acestor zane rele. Scopul dansului este acela de a apara de influentele lor negative oameni, vite si recolte, dar si de a vindeca.
Relatia Rusalii-calusari este foarte complexa. Aceasta sarbatoare religioasa, cunoscuta drept „Duminica Rusaliilor” sau „Cincizecimea”, are rezonante stranii, deoarece romanii confera acestui moment nu numai conotatii religioase, respectand in acelasi timp amintirea vechii sarbatori romane a trandafirilor, Rozalia, ci ii adauga semnificatii absolut particulare care tin de lumea magiei.
In traditia romaneasca nu e de gluma cu Rusaliile. Ele pot lua mintile oamenilor, ii pot imbolnavi iar dansul lor frenetic nu poate fi contracarat decat de o suma de precautii magice, una dintre ele fiind chiar dansul „Calusarilor”. Despre cei atinsi de puterea Rusaliilor se spune ca sunt „luati din calus” si cad definitiv la pat. Nu este o boala ce poate fi vindecata de medici. Seamana cu o transa hipnotica ce nu poate fi dovedita decat de puterea magica a calusarilor. De altfel, vataful calusarilor, care cunoaste secretele practicilor vrajitoresti se foloseste de un procedeu de diagnosticare bazat pe melodiile de calus. Bolnavul care da semne ca este afectat de o anume melodie este diagnosticat prin depistarea „spiritului” bolii. Actul care aduce vindecarea este doborarea din calus. Vataful atinge cu steagul (care are la capat o legatura de usturoi, una de pelin si un snur rosu) pe unul dintre calusari. Cazut la pamant, acesta preia eliberarea bolnavului de suferinta sa, ca si cand raul iese din cel suferind si intra in calusar.
Perceput ca o manifestare spectaculoasa a obiceiurilor poporului roman, dansul acesta cuprinde sensuri mult mai profunde ce trimit la timpuri stravechi, in care ritualul era investit cu toata puterea de a lupta impotriva maleficului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.