Joburi in strainatate, prin sistemul online EURES

Joburi in strainatate, prin sistemul online EURES

0 118

La nivelul fiecarei agentii terioriale de ocupare a fortei de munca, exista cate un consilier care are rolul de a media relatia dintre angajatorii straini care doresc sa recruteze forta de munca din Romania si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca.


In luna februarie, consilierii EURES au primit de la omologii lor din Spatiul Economic European (SEE) 614 oferte de locuri de munca din sase tari membre UE (Lituania, Letonia, Republica Ceha, Slovacia, Spania si Ungaria). Cele mai multe ocupatii solicitate de angajatorii straini sunt din constructii, agricultura, transport, industria prelucratoare si IT.


Reteaua online EURES (www.eures.europa.eu), din care face parte si ANOFM, odata cu aderarea Romaniei la UE, a fost creata ca sa faciliteze libera circulatie a lucratorilor in Europa.


?


O retea care ii ajuta pe lucratori sa treaca frontierele


EURES (Servicii de Lucru Europene) este o retea de cooperare care faciliteaza libera circulatie a lucratorilor in Spatiul Economic European. Libertatea de a trai si munci in strainatate este un drept fundamental al cetatenilor europeni inscrisi in Tratatul de la Roma, precum si al cetatenilor din noile state care au aderat la Uniunea Europeana: Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia si Slovenia. Reteaua EURES promoveaza mobilitatea geografica si profesionala furnizand informatii, sfaturi si ajutor cetatenilor europeni care doresc sa lucreze intr-o alta tara, la fel si angajatorilor care doresc sa recruteze personal din strainatate.


Aceasta retea reuneste serviciile publice de munca (SPE) din toate statele membre ale Spatiului Economic European la fel si alte structuri regionale si nationale care se ocupa de probleme de munca, precum si sindicatele, organizatiile de angajatori si autoritatile publice locale si regionale. Comisia europeana asigura coordonarea acestei retele.


?


Cautarea unui serviciu si CV-ul on-line


Toti angajatorii din Spatiul Economic European pot publica ofertele lor de munca in baza de date folosita de EURES care da acces la persoanele dornice sa obtina un loc de munca si care fac parte din tarile membre. Persoanele care cauta un loc de munca pot cauta on-line direct in baza de date sau se pot adresa serviciului local de munca care integreaza de obicei ofertele de munca EURES in propriile liste cu oferte de munca. Persoanele care isi cauta un loc de munca pot in egala masura sa-si difuzeze propriul CV on-line in baza de date. Angajatorii pot accesa aceasta baza de date pentru a contacta si recruta in mod direct candidatii care poseda calificarile dorite, fara sprijinul unui intermediar.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.