Jeffrey Franks: Romania, fost student mediocru!

Jeffrey Franks:
Romania, fost student mediocru!

0 221

Romania a reusit sa-si schimbe imaginea de “student mediocru” dupa ce guvernul de la Bucuresti a rezistat motiunilor de neincredere si protestelor fata de reducerile de cheltuieli si de personal cerute de Fondul Monetar International, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Board-ul FMI este programat sa se reuneasca la inceputul lunii ianuarie 2011 pentru a analiza progresele Romaniei. Potrivit lui Jeffrey Franks, este posibil ca Romania sa incheie in luna aprilie 2011 actualul acord cu FMI, al optulea convenit cu Fondul dupa 1989, astfel incat sa poata obtine o noua facilitate de tip preventiv.
“Romania avea reputatia de a fi un student mediocru in ceea ce priveste finalizarea reformelor economice, iar programul cu FMI a schimbat aceasta imagine’, a apreciat Jeffrey Franks. ‘In prezent, Romania este vazuta ca o tara care a facut eforturi enorme pentru a finaliza o parte din reformele foarte dificile care erau necesare”, a adaugat seful misiunii FMI pentru Romania.
In opinia lui Jeffrey Franks, legea pensiilor, aprobata de Parlament in data de 7 decembrie si semnata de presedinte ieri, este un nou pas pozitiv. De asemenea, premierul Emil Boc a cerut adoptarea rapida a legii salarizarii, aceasta dupa ce guvernul sau a majorat Taxa pe Valoarea Adaugata la 24 de procente, a redus salariile in sectorul public cu 25 de procente precum si personalul in sectorul public, totul pentru a cobori deficitul public la 6,8 procente din PIB in acest an si la 4,4 procente din PIB anul viitor.
“O amanare de o saptamana sau doua nu va avea un efect semnificativ asupra noului acord’, a apreciat Jeffrey Franks. “Intentionam in continuare sa venim sa negociem un nou acord in ideea ca acesta sa intre in vigoare in luna aprilie’, a adaugat seful misiunii FMI pentru Romania, precizand insa ca acest nou acord va include cereri pentru noi reforme structurale in domeniile pietei muncii, infrastructura si intrari de capital. “Este foarte clar ca sectorul de stat nu a fost inca complet restructurat. Exista zone in economia Romaniei unde este nevoie in continuare de reforme pentru a creste flexibilitatea si productivitatea”, a declarat Jeffrey Franks.
Desi considera ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, au fost scutite pana acum de posibilele efecte ale crizei datoriilor suverane care au lovit Portugalia, Spania si Italia, Jeffrey Franks considera ca acest lucru ar putea sa se schimbe in viitor, astfel incat Fondul va monitoriza cu atentie evolutiile din regiune.
Presedintele Traian Basescu a afirmat marti, la Palatul Cotroceni, ca Romania vrea un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International, care „sa nu ne dea bani, dar care sa ne ofere asistenta tehnica necesara”. El a reiterat ca optiunea sa, in ceea ce priveste un al doilea acord cu FMI este pentru un acord de precautie care sa ajute la continuarea proceselor de reforma a statului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.