Jeffrey Franks: O colectare eficienta ar crea spatiul necesar pentru o reducere...

Jeffrey Franks: O colectare eficienta ar crea spatiul necesar pentru o reducere a taxelor si impozitelor in Romania

0 95

Economia romaneasca poate creste cu mai mult de 1,5% in 2011, daca autoritatile vor fi capabile sa absoarba mai multe fonduri structurale europene, iar o eventuala scadere a fiscalitatii pe munca va putea fi discutata de FMI si autoritatile romane numai dupa ce vor fi colectate eficient veniturile bugetare, a apreciat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu acordat AGERPRES. Daca guvernul incepe sa colecteze mai eficient taxele si impozitele, va crea spatiul necesar pentru a reduce taxele si impozitele”, a subliniat Jeffrey Franks.

Agerpres: Care estimati ca va fi cresterea PIB in Romania, in 2011, avand in vedere evolutia economiei in primul trimestru al anului.?
Jeffrey Franks: Consideram ca in anul 2011, cresterea anuala a PIB-ului real va fi de aproximativ 1,5%. Desigur, cifra ar putea fi ceva mai mare sau ceva mai mica, in functie de capacitatea autoritatilor de a absorbi fondurile structurale europene.
Cresterea se va accelera in cursul anului viitor. Exporturile depasesc deja nivelul atins inaintea declansarii crizei dar, din cauza necesitatii de a ajusta dezechilibrele nesustenabile anterioare, va mai dura putin timp pana ce va putea fi accelerat ritmul consumului privat si al investitiilor. Va trece o perioada ceva mai lunga pana se va putea observa un impact sensibil asupra ocuparii fortei de munca, dar va veni si aceasta vreme.

Agerpres: Avand in vedere ritmul de revenire a economiei din Uniunea Europeana, credeti ca exporturile si productia industriala vor putea ramane motoarele dezvoltarii economice din Romania?
Jeffrey Franks: Exporturile si productia industriala vor continua sa fie motoare importante ale cresterii economiei romanesti, dar este evident ca ele depind de cresterea economica si stabilizarea din alte tari, in special din zona euro. Un potential motor cu o putere uriasa asupra cresterii economice din Romania este o mai buna absorbtie a fondurilor structurale europene.
Un alt motor al cresterii este functionarea mai eficienta a intreprinderilor cu capital de stat, astfel incat ele sa devina o parghie a dezvoltarii, in loc sa actioneze ca o frana asupra economiei.
Cuvantul cheie este o eficienta ridicata, pentru ca atata timp cat aceste companii nu isi aduc contributia pe care ar trebui sa o aiba la mersul economiei, va trebui ca romanii sa plateasca mai multe impozite decat ar fi necesar.
Dat fiind ca multe companii ineficiente cu capital de stat activeaza in domeniile transporturilor si energiei, inseamna ca firmele private au costuri mai mari pentru a-si produce marfurile si pentru a le transporta pe pietele unde vor fi comercializate, reducand astfel productivitatea intregii economii.
Este limpede ca actuala abordare nu da rezultate satisfacatoare si ca trebuie facut ceva in folosul tuturor romanilor, nu numai al celor putini, dar care au relatii avantajoase.

Agerpres: Ce se poate face pentru a elimina problema endemica a arieratelor in Romania?
Jeffrey Franks: Guvernul si companiile de stat trebuie sa isi plateasca la timp facturile si nu sa cheltuiasca banii pe care nu ii au. Atunci cand sectorul public nu isi plateste facturile, ingreuneaza mersul intregii economii, deoarece firmele carora guvernul le datoreaza bani nu isi pot plati nici facturile, nici nu pot investi intr-un nou ciclu de productie. Pentru a rupe acest cerc vicios, guvernul trebuie sa colecteze mai multe venituri si sa mentina cheltuielile in limitele bugetului aprobat.
Intreprinderile cu capital de stat trebuie sa devina mai eficiente si sa produca marfuri si servicii pe care le cer consumatorii si la preturi sustenabile. Astfel se poate crea spatiul fiscal care va permite plata arieratelor, ceea ce este mult mai important pentru mediul de afaceri decat scaderea unor taxe si impozite, care deja sunt mici, asa cum este cazul impozitului pe venit.

Agerpres: Credeti ca revenirea economica va crea resursele necesare pentru reducerea fiscalitatii pe munca in 2011 si pentru recuperarea integrala a salariilor bugetarilor in 2012? Eventual, si pentru reducerea unor alte taxe si impozite, ca TVA sau cota unica?
Jeffrey Franks: In momentul de fata, prioritatea guvernului trebuie sa ramana reducerea deficitului fiscal. Un deficit fiscal mai sustenabil este cheia pentru stabilitate economica si, eventual, pentru intrarea in zona euro. De asemenea, un deficit fiscal sustenabil poate crea un tampon impotriva unor viitoare posibile socuri economice. Din acest motiv, nu trebuie sa ne gandim acum la a reveni asupra masurilor fiscale foarte dificile, dar esentiale, luate in 2010.
Pe masura ce revine cresterea si scade deficitul, autoritatile pot decide cum sa foloseasca veniturile fiscale excedentare. Pot dori sa acorde cresteri modeste ale salariilor sau sa diminueze contributiile sociale mari, dar aceste lucruri nu vor putea deveni posibile decat dupa ce va aparea certitudinea atingerii deficitului de 4,4% din PIB anul acesta si de 3% in 2012. Daca guvernul incepe sa colecteze mai eficient taxele si impozitele, va crea spatiul necesar pentru a reduce taxele si impozitele. Tocmai de aceea am convenit cu autoritatile sa procedam la o revizuire ampla a sistemului fiscal si sa largim baza de impozitare si, poate, sa scadem unele rate de impozitare, dar asta numai dupa ce veniturile sunt colectate.

Agerpres: Sedinta Board-ului FMI din 25 ianuarie a subliniat unele riscuri cu care se confrunta economia romaneasca, printre care si cresterea preturilor la energie si alimente. Cat de importante vi se par acum aceste riscuri, in special din perspectiva atingerii tintei de inflatie stabilita de BNR?
Jeffrey Franks: Exista riscuri in ceea ce priveste atingerea tintei de inflatie stabilita de BNR, inclusiv daca vor continua sa creasca preturile la alimente si energie. Este important ca BNR sa monitorizeze atent situatia si sa ia masuri, daca presiunile inflationiste scapa de sub control.

Agerpres: Este FMI preocupat de evolutia creditelor neperformante din Romania?
Jeffrey Franks: Este firesc sa se inregistreze o crestere a creditelor neperformante dupa o recesiune. Vestea buna este ca sistemul bancar are provizioane si capitaluri tampon pentru a atenua impactul. Evident, cu cat mai curand incepe cresterea economica si se relanseaza si creditarea, cu atat mai repede se va imbunatati si situatia din acest domeniu.

Agerpres: Credeti ca 2011 va fi un an de cotitura pentru reforma in energie si transporturi in Romania, sau doar unul in care problemele vor fi amanate?
Jeffrey Franks: Lucrurile nu se pot schimba decat daca exista decizia de a invata din vechile greseli si de a nu le mai repeta. Guvernul spune ca este hotarat sa faca aceste schimbari, iar acum trebuie sa vedem cum este aceasta decizie pusa in practica.

Agerpres: Credeti ca tarifele in transportul urban si feroviar de pasageri pot fi crescute, avand in vedere nivelul veniturilor populatiei, sau apare riscul ca majorarea tarifelor sa duca la scaderea veniturilor respectivelor companii?
Jeffrey Franks: Nu exista decat doua moduri de a elimina deficitele in transportul feroviar, ca si in toate companiile cu capital de stat: fie reduci costurile, fie cresti veniturile (fie amandoua). Daca nu apelezi la nici una dintre aceste metode, vei vedea, in final, ca respectiva companie se prabuseste sau ca toti romanii vor fi obligati sa suporte costurile, prin taxele pe care le platesc.
Trebuie sa determinam companiile feroviare sa devina cat se poate de eficiente prin reducerea costurilor, dar este probabil ca va fi necesara si o marire de costuri.
Din punctul meu de vedere, este normal sa plateasca oamenii care utilizeaza respectivele servicii. In loc sa fie subventionate biletele pentru toata lumea, este mai eficient sa acorzi un sprijin numai pentru grupurile defavorizate.
Un exemplu in aceasta directie il constituie subventia la incalzire, unde oamenii care au cele mai mari case, primesc cele mai mari subventii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.