Jale si vai la JAI

Jale si vai la JAI

0 102
Pentru guvernantii Romaniei, 8 martie nu va fi Ziua Femeii in general ci a femeii de fier Angela Merkel in particular. Cancelarul Germaniei se opune, alaturi de Olanda, intrarii Romanikai in Schengen, un refuz exprimat deja de catre ministrul german de Interne si intarit de reprezentantii olandezi, care ne poarta sambatele de multa vreme pe tema spatiului comunitar european. Si Finlanda a facut parte din corul opozantilor la acceptarea noastra, in care au ramas sa cante acum pe doua voci Germania si Olanda.
Pe mult mai multe glasuri se intoneaza insa litania neintrarii la noi, unde premierul Ponta, ministrul de Externe Corlatean, presedintele Traian Basescu si liota de pedelisti din juru-i se contrazic si se acuza in privinta esecului usor de anticipat.
Temutul JAI – Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne – din 7-8 martie va fi prilejul pentru statele care nu ne agreeaza sa-si foloseasca dreptul de veto impotriva noastra si va stabili un nou termen – probabil in 2014 – pentru intrarea noastra in Schengen. Romanika are ocazia de a proceda inteligent si a de a cere opozantilor sa-si argumenteze refuzul. Sau poate sa joaca tampit pe cartea lui Corlatean, care a si declarat la televizor cu o morga ciufuta de contopist diplomatic ca, in conditiile in care baietii astia ne refuza inca o data, poate nu ne mai intereseaza Schengen-ul, pe care refuzacii pot, eventual, sa si-l bage undeva.
Sa ne intelegem. E nasol sa nu ni se ridice barierele terestre, maritime si aeriene, mai ales dupa ce am cheltuit peste un miliard de euro, majoritatea bani comunitari, pe securizarea frontierelor si modernizarea echipamentelor de supraveghere. Faptul ca tanjim de mult la inschengenire nu este un argument in ochii tartorilor europeni, care ne infig mcvuri in rotile si-asa dezumflate.
Dar daca Germania nu va vrea si pace, in afara solicitarii de argumente, nu prea avem ce face. Asa ca politica lui Corlatean de a nu se sinchisi de Schengen e doar o fudulie patriotarda din colectia guvernantilor. Normal ca ne putem lipsi de placutele la care jinduim de ani buni, dar nu pentru ca asa spune imbufnat imberbul Corlatean ci pentru ca chiar nu avem alta optiune. Ministrul de Externe nu face decat sa copieze politica minimizarii unui esec pe care Guvernarea Ponta refuza sa accepte ca se petrece pe mandatul sau. Asta-i tot. Restul sunt reglari de conturi intre patrioti de duzina si intre incordaci in declaratii in studiourile de televiziune anexate.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.