Jafuri de criza

Jafuri de criza

0 166

La vremuri de stagnare prin mai toata economia mioritica, este totusi ceva care se misca oarecum natural in patrie. Statistica jafurilor sau tentativelor de jaf la banci continua sa raporteze indicatori fruntasi, pe alocuri lejere depasiri de plan. In comparatie, de pilda, cu anul trecut, cand pana pe vremea asta nu se comisese inca nicio faradelege cu arma la vreo banca sau casa de schimb, anul acest stam mult mai bine. Diversi indivizi competenti isi frangeau mainile pe la tocsouri ca numarul atacurilor armate la cele doua feluri de institutii ajunsese la un moment dat la sase. Dar asta era inainte de incidentul de la sucursala BRD de pe Calea Bucuresti din Brasov, fara a-l pune la socoteala pe cel consumat ieri, tot la o filiala BRD, dar pe strada Alexandru Vlahuta. Daca ne amintim si de sangerosul atac de la casa de schimb de pe Agriselor din 29 ianuarie, soldat cu doua victime si un mutilat, dar si de spargerea de acum 2 saptamani de la showroom-ul Skoda, constatam ca Brasovul contribuie consistent si sinistru la statistica nationala.
La fel de ingrijorator este riscul ca ultimul caz, sau cele care vor mai urma, sa se inscrie in pattern-ul fixat inca de la inceputul anului – autorii sa nu fie descoperiti. In ciuda faptului ca basarabenii Gribenco si Gorbunov stau dupa gratii, autorul dublului asasinat din ianuarie pare totusi a fi in libertate. Spargatorul de ieri are toate sansele sa ramana la fel de neprins precum cel din urma cu o luna si jumatate, dupa ce ambii au rupt-o la fuga printre blocuri, intimidati de riposta agentului de paza.
Un destept cu veleitati de psiholog invitat la un moment dat o discutie in studio punea atacurile pe seama crizei. Concluzie ieftina si ageamie, de vorbete cu ifose de analist. Nimeni nu vorbeste despre bandele de infractori care s-au intors din Occident si care au gasit ocupate locurile pe piata interlopa a tertipurilor obisnuite. Pare oricum mai credibil decat varianta strungarului disponibilizat care, ajuns la capatul ajutorului de somaj si ghiftuit cu filme violente cu bulina rosie, s-a apucat de jefuit banci. Mizand oricum pe faptul ca va reusi sa fenteze camerele de supraveghere asa cum pacalea cu dibacie aparatul de pontaj pe vremea cand rupea poarta intreprinderii inainte de terminarea programului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.