Izolarea termica la Brasov impune noi conditii

Izolarea termica la Brasov impune noi conditii

0 135
Au aparut noi conditii pentru izolarea termica a blocurilor, pe bani europeni, dupa cum informeaza municipalitatea printr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.
Asociatiile vor trebui sa completeze dosarele cu veniturile proprietarilor Brasovul va depune spre finantare, la noul program de izolare termica a blocurilor, 126 de documentatii pentru care exista deja proiectele tehnice, insa aceste dosare trebuie  completate conform noilor conditii de finantare.
Noul program national de izolare termica a blocurilor va inlocui programul 50-30-20 si va fi finantat, la nivel national, cu peste 300 de milioane de euro, din care mai bine de  jumatate reprezinta fonduri nerambursabile, redistribuite cu acordul oficialilor de la  Bruxelles, din programe de finantare unde rata de absorbtie a fondurilor este foarte mica. 
„O noua formula a acestui program va fi aplicabila de la 1 noiembrie, Procedura  este diferita de ceea ce a fost pana acum, pentru ca exista criterii noi ce trebuie indeplinite.
Fiecare familie din blocurile vizate trebuie sa faca dovada veniturilor, pentru ca venitul pe  membru de familie este criteriul pe baza caruia se stabileste modul de finantare. Noi avem  in acest moment 126 de  dosare pentru izolari termice, deja avizate de Ministerul  Dezvoltarii Regionale si Turismului, sau aflate in lucru, dar pentru care exista proiectele  tehnice. Aceste dosare vor trebui completate cu veniturile proprietarilor de apartamente. Le  recomand asociatiilor in cauza sa consulte ghidul de finantare si sa pregateasca  documentele necesare, pentru ca si in acest caz programul functioneaza pe principiul   si ar fi pacat sa pierdem aceasta oportunitate”, a declarat  primarul George Scripcaru.
Contributia proprietarilor, intre 10% si 30% din costul lucrarilor. Daca pana in prezent, programul national de reabilitare termica a blocurilor  prevedea o contributie la valoarea lucrarilor de 50% de la bugetul de stat, 30% de la  bugetele locale si 20% de la proprietarii de apartamente, in prezent alocarea fondurilor se  face in functie de proportia locatarilor cu venituri reduse din fiecare imobil. Noile conditii  prevad o finantare nerambursabila de 60%, restul de 40% fiind suportat de autoritatile  locale si proprietarii de apartamente.
Astfel, daca mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit  net lunar pe membru de familie sub 150 de euro, contributia proprietarilor va fi de 10% din  valoarea lucrarilor, iar 30% va fi contributia municipalitatii. Daca majoritatea familiilor din  imobil au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro (dar mai mare de 150 de  euro), asociatia va plati 20% din lucrari si municipalitatea 20%. Daca majoritatea familiilor  din imobil au un venit net lunar pe membru de familie intre 350 si 500 de euro, contributia asociatiei va fi de 30%, iar cea a municipalitatii de 10%. In plus, noul program se refera  doar la blocurile din municipiile resedinta de judet.
De la lansarea programului national de reabilitare termica a blocurilor, Brasovul a  reusit sa atraga fonduri pentru izolarea a 99 de imobile. Zece dintre acestea sunt inca in lucru, dar vor fi gata pana la venirea iernii.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.