Iulie 2022 – termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a fostei...

Iulie 2022 – termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a fostei bănci săsești

0 174

Miercuri, 22 iunie, primarul Allen Coliban a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu Bancorex) și a avut o discuție cu reprezentanții constructorului cu privire la finalizarea acestor lucrări. Această clădire este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puținele construcții „Jugendstil“ din Brașov, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat și Hotelul „Coroana“), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906.

Astăzi am verificat stadiul lucrărilor la șantierul fostei bănci săsești, monument de importanță națională aflat la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss. Un monument pe care municipalitatea îl are în administrare începând din 2011 și la care lucrările de reabilitare au început în 2019. A fost un proces complex de restaurare și de renovare a acestei clădiri, care se află acum aproape de final, stadiul lucrărilor fiind la aproximativ 98 – 99%. Am primit garanții din partea constructorului că în luna iulie se va închide șantierul și vom primi clădirea, astfel încât să putem să redăm comunității acest monument important pentru cultura și pentru identitatea Brașovului“, a declarat primarul Allen Coliban.

Lucrările de reabilitare au început în ianuarie 2019 și ar fi trebuit finalizate în ianuarie 2021. Din cauza complexității lucrărilor, dar și a modificărilor proiectului pe care municipalitatea a trebuit să le facă pe parcursul derulării acestora (de exemplu toate ferestrele au acum două rânduri de geamuri),  dar și a unor blocaje în realizarea lucrărilor (unul dintre vecini a blocat, timp de luni de zile,  accesul echipelor de muncitori în curtea interioară), termenul a fost prelungit.

Această clădire este una reprezentativă pentru Brașov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanță națională. Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Schuller (care a proiectat și Hotelul „Coroana”). Inițial, în această clădire a funcționat Banca Națională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituție financiară care a dispărut la sfârșitul anilor 90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate și administrare de către municipalitate.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.

Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

S-au păstrat concepția constructivă inițială, distribuția interioară a spațiilor și elementele semnificative din punct de vedere istoric ale clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristică stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.