Iubitorii de caini au știut dintotdeauna că patrupedele simt emoțiile noastre când...

Iubitorii de caini au știut dintotdeauna că patrupedele simt emoțiile noastre când suntem triști, confirmat de studii științifice!

0 207

Ana-Maria Șinca  de la Universitatea Goldsmiths, Marea Britanie, a realizat cercetări prin care se arată cum câinii sesizează cândoamenii plâng, scrie Daily Mail. Patrupedele  se apropie de cei aflați în dificultate și îi imping cu nasul, îi ling, într-o încercare de a le alina suferința. De fapt, studii ale publicației Animal Cognition sugerează că prietenii noștri canini sunt mai receptivi la emoțiile noastre decât orice altă specie de pe Pământ, chiar și decât oamenii. Mai mult, cercetătorii susțin ca patrupedele nu sunt receptive doar la sentimentele stăpânilor, ci și ale altor persoane.

Cercetări conduse de doctori de la Goldsmith University arată cum câinii se comportă într-o manieră docilă menită sa ofere confort emoțional persoanelor pe care patrupedele le consideră supărate. Astfel, Deborah Custance și Jennifer Mayer, Prof.dr., membre ale Departamentului de Psihologie, au dezvoltat un test cu ajutorul căruia au examinat și identificat cum răspund câinii de companie stărilor emoționale ale oamenilor. Optsprezece câini au fost expuși la patru teste experimentale separate, fiecare de câte 20 de secunde, în care fie stăpânul câinelui, fie un străin se prefăcea că plânge, că fredonează o melodie trista sau că poartă o conversație obișnuită.

Rezultatele au fost f. interesante. Mult mai mulți câini s-au apropiat și și-au arătat interesul față de cei care plângeau, comparativ cu cei care fredonau. Cât despre cei care purtau o discuție, niciun câine nu s-a arătat interesat.

Faptul că patrupedele au făcut diferența între plâns și fredonat arată că răspunsul lor la plâns nu este unul condus de pură curiozitate. Mai degrabă, plânsul a condus la o mai mare însemnatate emoțională pentru câini și a provocat o reacție mai puternică decât fredonatul sau vorbitul.” a declarat Deborah Custance.Deasemenea, studiul a arătat că patrupedele au răspuns persoanelor care plângeau idiferent dacă erau sau nu stăpânii lor.

„Dacă apropiera câinilor în timpul condiției de plâns ar fi fost motivată de dorința lor de confort psihic, ar fi fost mai probabil să se apropie de sursa lor obișnuită de confort, stăpânul, decât față de un străin. Nu a fost găsită nicio astfel de preferință. Câinii s-au apropiat de oricine plângea, indiferent de identitatea persoanei. Astfel, patrupedele au răspuns emoțiilor individului, nu nevoilor lor personale, ceea ce sugerează un comportament empatic de oferire de confort.” a spus Jennifer Mayer.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.