Istoria economiei ardelene in imagini

Istoria economiei ardelene in imagini

0 84

Istoria economica a Transilvaniei poate fi studiata in imaginile prezentate la expozitia „Titluri de valoare cu semnificatie istorica din Transilvania“, organizata in cadrul Muzeului Judetean de Istorie.
Cele 50 de titluri de valoare care au apartinut colectionarului german Hellmar Wester alcatuiesc o expozitie cu totul inedita la Brasov, deschisa publicului pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an.
„Titlurile pe care le vedem in aceasta expozitie sint piese rare, care reflecta momente importante din istoria economica a acestei zone. Multe dintre aceste titluri de proprietate au fost distruse in anii comunismului, detinatorii lor preferind sa le distruga decit sa le lase pe mina Securitatii. Cei care colectioneaza astfel de titluri de valoare trebuie sa dea dovada de rabdare si meticulozitate pentru ca multe dintre ele sint foarte greu de gasit, fiecare titlu fiind, in felul sau, un unicat, prin faptul ca poarta un numar de serie diferit de orice alt titlu“, a spus la vernisajul expozitiei Radu Stefanescu, directorul Muzeului Judetean de Istorie, citat de cotidianul Monitorul Expres.
Expozitia vine de la Dusseldorf, Germania, unde a mai fost prezentata in 1999, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la infiintarea Asociatiei Germanilor Transilvaneni din Renania de Nord – Westphalia, apoi in Austria, iar in Romania, la Sfintu Gheorghe si Sibiu.
„M-am gandit atunci sa incep sa colectionez astfel de titluri, dar sa-mi focalizez atentia asupra zonei Transilvaniei. Am avut surpriza sa dau peste o piata bine structurata, pe care am patruns si am inceput sa caut ce ma interesa. Asa am ajuns ca, acum, in colectia mea sa existe peste 1.500 de astfel de documente“, a spus colectionarul la vernisajul expozitiei. Cel mai vechi titlu de proprietate expus dateaza din 9 septembrie 1864 si este un certificat de actionar la Asociatia Exploatarii Cuprului Sindominic Brasov, in valoare de 100 de guldeni.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.