Isarescu: Somajul va creste cu certitudine

Isarescu: Somajul va creste cu certitudine

0 85

Somajul frictional si cel structural vor creste cu certitudine, iar Romania are nevoie de flexibilitatea legislatiei muncii, reforme structurale si „curaj pe segmentul infiintarii de noi locuri de munca”, a declarat, cu cateva zile in urma, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
„Inerent si cu certitudine, somajul frictional si structural va creste”, a spus Isarescu.
Somajul frictional, pe termen scurt, este cel compus din persoane aflate in tranzitie intre slujbe. Somajul structural apare in urma unui dezechilibru intre cererea si oferta de munca.
Isarescu a exemplificat cu o fabrica de volane pentru automobile Mercedes. Astfel, daca Mercedes va reduce productia cu 30%, fabrica de volane va fi afectata intr-o proportie similara.
Guvernatorul a adaugat ca stirile tv care arata de exemplu ca 400 de salariati au fost trimisi acasa exact dupa ce s-a terminat procesul de angajare „vor mari angoasa in societatea romaneasca”.
Isarescu a mai spus ca rata somajului poate fi tinuta sub control prin flexibilitatea legislatiei muncii, reforme structurale si „curaj pe segmentul infiintarii de noi locuri de munca”.

NOTA
SOMAJUL STRUSTURAL – este somajul existent in conditii de ocupare totala a economiei. Acesta (numit si somaj frictional) este rezultatul structurii pietei muncii-al naturii locurilor de munca existente, al obiceiurilor sociale si al al institutiilor existente pe piata respectiva. Astfel ajutoarele de somaj sunt in masura sa influenteze comportamentul muncitorilor si al firmelor. Rata structurala este identica cu rata naturala a somajului.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.