Isarescu si BNR preocupati de nivelul de trai

Isarescu si BNR preocupati de nivelul de trai

0 58

Cine spune ca Isarescu si BNR nu sunt preocupati de nivelul de trai al romanilor sunt pe cale sa faca un mare pacat. Pozitia Bancii Nationale este pentru o crestere adevarata a nivelului de trai al romanilor, nu pentru ‘iluzii monetare’, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, comentand datele statistice privind cresterile salariale.
”Cresterea salariilor este o ingrijorare mai veche a BNR. Suntem pentru o crestere adevarata a nivelului de trai, nu pentru iluzii monetare, nu pentru o crestere nominala care apoi se reflecta intr-o crestere a preturilor”, a spus Isarescu, care a participat la Forumul financiar central si est-european.
Cresterea salariului mediu nominal net pe economie cu 24,8 la suta in aprilie 2008 fata de aprilie 2007 este un „atac direct la competitivitate”, ii tine isonul viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica /INS/, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 24,8 la suta, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 14,9 la suta.
Cresterea salariului real este aproape dubla, iar a salariului mediu net aproape tripla fata de rata anualizata a inflatiei, a mai spus Dijmarescu.
Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna aprilie de 1.282 lei, in crestere cu 90 lei (7,6 la suta) fata de luna martie, in timp ce salariul mediu nominal brut a atins 1.751 lei, fiind cu 7,9 la suta mai mare fata de luna precedenta, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica /INS/.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.760 lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (697 lei).

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.