Isarescu optimist – sunt sanse de crestere economica

Isarescu optimist – sunt sanse de crestere economica

0 135

Noul raport trimestrial asupra inflatiei al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ este construit pe o scadere economica de patru la suta in 2009, asa cum este prevazut in acordul Romaniei cu Fondul Monetar International /FMI/ si Uniunea Europeana /UE/, dar guvernatorul Mugur Isarescu ramane optimist in privinta posibilitatii ca Romania sa inregistreze crestere economica si in 2009.

„In primul trimestru din 2009 decelerarea economiei s-a manifestat clar, dar anul are patru trimestre. Imi mentin punctul de vedere ca vom avea o revenire a economiei”, a declarat, joi, guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

In urma negocierilor cu FMI si UE, Guvernul a modificat bugetul public pe o proiectie de scadere a economiei cu patru procente in 2009, dupa ce initial bugetul a fost construit pe o crestere economica de 2,5 la suta. Proiectia initiala a BNR pentru cresterea economica a Romaniei in 2009 era de 2-2,3 la suta.

La sfarsitul lunii aprilie, surse guvernamentale au declarat pentru Agerpres ca economia Romaniei a scazut cu 3-4 la suta in primul trimestru tinand cont de diminuarea incasarilor bugetare. Potrivit acelorasi surse, scaderea economiei se va accentua in trimestrul al doilea, cand va ajunge la minus cinci la suta, urmand ca din trimestrul al treilea economia sa inceapa sa se redreseze, iar anul 2009 sa se incheie cu o scadere trimestriala de minus doi la suta.

Media pe anul 2009 va fi de minus patru la suta, asa cum a fost luata in calcul in acordul cu Fondul Monetar International /FMI/ si la rectificarea bugetara, au spus sursele citate.

Expertii guvernamentali au mai apreciat ca evolutia economiei in 2010 va fi mult mai buna, chiar daca Romania nu va iesi din recesiune, iar cresterea economica va fi tot una negativa, dar mult mai moderata, de minus 0,1-0,2 la suta.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.