IPS Daniel si Inalt Prea Sulemenitul Botezatu

IPS Daniel si Inalt Prea Sulemenitul Botezatu

0 146

Anomaliile de care este intesat pelerinajul de la Brasov, anuntat cu surle si trambite de autoritati laice si bisericesti deopotriva, nu se opresc doar la dimensiunea evenimentului. Milionul de pelerini este inca asteptat sub Tampa, desi configuratia locurilor nu are nimic de-a face cu peisajele in care se consuma de regula manifestari religioase de asemenea proportii. Viziunea megalomanica a organizatorilor, alimentata de fantasmele pretins cucernice ale lui Liviu Pandele, starostele Fundatiei Dacia, a mai depasit o bariera a cumpatarii si a proportiilor rezonabile. Nu e vorba doar despre cea mai mare coliva din lume, la care 10 bucatari ai vanatorilor de munte de la „Sarmisegetusa”, fierb – era sa zic in draci – in marmitele companiei. Prelatii care tin isonul pohtelor de Cartea Recordurilor ale lui Pandele s-au contaminat si ei de viziunile gonflate ale acestuia. Niciunuia dintre ei nu i s-a parut monstruos de mare icoana comandata pentru acest eveniment, care urmeaza apoi sa ia drumul Americii, pentru a fi donata comunitatii ortodoxe romanesti din New York. Pictura are dimensiunile unei porti si o infatiseaza pe Fecioara Maria rugandu-se. De altfel, Panaghia Rugatoare este si numele lucrarii la care sunt asteptati sa se inchine pelerinii de la Brasov.
Autorii n-au lucrat doar in mare, ci si-au permis niste licente foarte laice. Straiele Fecioarei sunt stropite cu cristale Swarovski, care stralucesc ateu printre o puzderie de rubine rosii. Icoana este un pom de iarna cu instalatiile aprinse.
Modesti si secretosi, organizatorii nu au dezvaluit surpriza suprema. Alaturi de Patriarhul Daniel, la Brasov se va afla cu siguranta si Inalt Prea Sulemenitul Catalin Botezatu. Care va insoti procesiunea Icoanei pe strazile orasului si le va informa pe brasovencele pioase si cu posibilitati materiale ca iarna asta se poarta mantia accesorizata.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.