Ipocrizia noii legi a pensiilor

Ipocrizia noii legi a pensiilor

0 188

Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea sistemului unitar de pensii, a declarat premierul Emil Boc, la finalul unei sedinte a Executivului. Scrisoarea prin care premierul isi anunta intentia de asumare a raspunderii pe legea pensiilor a ajuns deja la Parlament, iar conducerile Camerei Deputatilor si Senatului vor stabili data asumarii.
De fapt, premierul Boc vrea sa dreaga o ciorba cu un rantas din ceapa stricata, din aia care-ti face parul din nas sa cada. Este ca si cum ai lega ceva cu sarma in loc sa pui un surub trainic.
Iar ipocrizia rezulta din batutul tobei cu desfiintarea pensiilor uriase si nemeritate, acelea „speciale”. Dar totul este praf electoral in favoarea Basescului. Caci, oricata raspundere si-ar asuma Boc II, noua lege nu poate desfiinta, nitam-nisam, aceste pensii intr-adevar nemeritate. Nicio lege nu poate avea efect retroactiv, asa ca degeaba mananca premierul bors de papadie cu lapte covasit, cei cu pensiile nemeritate si le mentin, asa cum este formulata noua lege.
Dar uite ca, prin inducerea in eroare a populatiei – propaganda etc. – se imprima acesteia ideea ca cei care se opun dreptatii ar fi banditii de pesedisti si liberali, care nu pot accepta legea din alte motive. Observati ipocrizia?

Baiul ar fi in alta parte. Prin noua lege a pensiilor se are in vedere cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, pana in 2030, recalcularea pensiilor speciale – am scris de ele mai sus – si integrarea lor in sistemul unitar de pensii, dar si descurajarea pensionarilor anticipate.
„Pensiile speciale vor fi recalculate in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii sistemului unitar de pensii”, a declarat Emil Boc.
Pe barba lui Mahomed?, intreb eu.
Potrivit premierului, prin noua lege se va asigura in continuare o crestere a varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, pana in 2014, iar pana in 2030 atat barbatii, cat si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta standard de pensionare de 65 de ani.
Il intreb pe domnul Boc daca isi imagineaza cumva cati mineri pot apuca aceasta varsta? Sau cati lucratori de prin turnatorii, sau ceferisti de pe locomotive, sau constructori de pe marile santiere, sau forjori, sau alte meserii din acestea si de care, din pacate, acuma nu-mi amintesc?
„De asemenea vom avea si o crestere a varstei de pensionare pentru personalul din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. In prezent, acestia se pensioneaza la 55 de ani, atat barbaþii, cat si femeile. Cresterea varstei de pensionare pentru aceasta categorie socio-profesionala va fi de pana la 60 de ani, pentru barbati si femei, pana in 2025”, a anuntat premierul.
Alta tampenie. Pentru ca si aceasta categorie, care, in obligatiile de serviciu trebuie sa prezinte oarecum pregatire, conditie fizica si performante de sportivi, dupa 45 de ani este terminata in aceasta privinta si nu mai poate fi folosita decat la pazit de gradinite si scoli primare, ca sa mai dea ceva performant din ei.
In acelasi timp, premierul a anuntat o crestere a contribuiei sociale, la 20,8% pentru angajator si la 10,5% pentru angajat – adica, per total, 31,3%, bravos Bocule! – dar si o crestere a numarului de contributori.
Da, redu, maestre, din duiumul de biruri si se va lucra mult mai putin la negru.
Potrivit premierului Boc, începând cu 2006 bugetul sistemului de pensii are deficite anuale cronice, iar în 2009 s-a ajuns la cea mai mare valoare ca deficit din ultimii 10 ani.
Potrivit premierului, in acest moment exista o diferenta uriasa intre cea mai mica si cea mai mare pensie din sistem.
„Acum la pensii avem o situatie grava si greu de acceptat. Cea mai mica pensie este de 350 de lei, pensia socialã minimã, iar cea mai mare, in sistemul de pensii speciale, este de 35.000 de lei. Diferenþa este de 100 de ori”, a mai spus premierul.
Da, dar acest pitigoi galagios numit Boc nu aminteste de alte inechitati oferite de legea 19 a pensiilor, inca in vigoare, si nu spune daca aceste inechitati vor fi exmatriculate. In plus, el nu aminteste nimic de conditiile existente in Occident legate de pensionari si de faptul, ca o pilda, ca acolo nu se pune niciodata capacitatea de plata a pensiilor. Si nu aminteste nimic nici de speranta de viata de acolo fata de cea de aici. Si uita sa spuna si de faptul ca femeia, dupa ce trage opt ore la serviciu, trece schimbul doi acasa, la gospodarie.
Iar comentariile ar putea continua. Insa doresc sa inchei, ca m-am plictisit sa-l bag prea mult in seama pe premierul destinat cositului: du-te si bate acasa la poarta, sa vezi daca te mai primeste maica-ta, si pe noi lasa-ne in pace.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.